Am gătit cu tuberoze alături de Fata care gătește cu flori…la Hoghilag !

Am mers la Hoghilag din trei motive: să inspir parfumul tuberozelor, să vizitez biserica ce poartă hramul Sf. Maria și să o întâlnesc pe Fata care gătește cu flori.

La intrarea în curtea bisericii am fost servită cu vin din zmeură, o specialitate a locului. Vinul preparat din zmeură reprezintă o delicatesă menită să completeze un desert cu tuberoze. L-am gustat și am aflat prima rețetă pe care o voi prepara în zilele de concediu. Am nevoie doar de 5 kg de zmeură, 1 kg de zahăr, 2,5 l de apă și amoniac.

DSCN5333

Am ajuns în curtea bisericii și am regăsit mulți prieteni din Mediaș, care au venit să petreacă o seară deosebită și să participe la atelierele pregătite de către organizatori.

descărcare (3)

IMG_0438

Nu am avut răbdare să mă plimb pe la standuri, ci am intrat direct în biserică. Știam că datează din anul 1446 și că a fost jefuită de detașamente de mercenari polonezi și incendiată.  Din vechiul ansamblu s-a mai păstrat doar turnul clopotniţă, ce a funcţionat și ca turn de poartă al fortificaţiei demolate în secolul XIX. Biserica nouă a fost terminată în anul 1838. În jurul anului 1900, o mare parte din locuitorii sași au emigrat în America, în special pentru a lucra în oțelăriile și fabricile din Chicago și Detroit.

4

Ar fi fost frumos să ascult un concert de orgă, însă orga bisericii din Hoghilag, construită în 1810 de Samuel Joseph Maetz, a fost restaurată în Germania și apoi mutată la Academia de Muzică ,,Gh. Dima” din Cluj, în anul 1994. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1994, după doi ani de restaurări. De ea se bucură studenții care sunt în sala de studiu de la ora 6 dimineața până la orele 22.00.

orga

Dacă vrei să te întorci în timp și să asculți sunetul ei, am descoperit pe internet acest material video. 🙂

Cu aceste acorduri în gând am ajuns la Atelierul de gătit. Acolo am cunoscut-o pe Claudia – Romana Rista, fata născută în orașul Florilor, Timișoara. Nu era greu de recunoscut, pentru că purta o bluză brodată pe care scria Fata care gătește cu flori.

8

Zâmbea de departe, iar zâmbetul ei era molipsitor. M-am înscris la acest Atelier pe pagina de Facebook a evenimentului #NoapteaTuberozelor și le-am convins să vină cu mine pe cele două prietene: Teodora Vasilică din București și doamna prof. Veronica Radu din Mediaș. Teodora a fost surprinsă, pentru că nu a mai participat niciodată la un astfel de atelier. Masa era plină de ustensile de bucătărie și peste tot simțeai parfumul florilor.

7

In Provence, cu câțiva ani în urmă, Romana s-a îndrăgostit de lavandă și aceasta a inspirat-o în bucătăria cu flori. Pasiunea era în căutarea unei fete creative și așa a descoperit-o pe Romana, după ce a lăsat-o să lucreze peste 15 ani în multinaționale.  Într-o zi, a fost invitată să gătească în direct, la televizor, la un post național. A vrut să facă ceva deosebit cu flori. La sfârșitul emisiunii a sunat cineva și a întrebat ,,cine este fata care găteste cu flori?”.  Și așa i-a rămas numele. Curajul de a-și urma visele și imaginația sunt atuurile ei. Folosește ingrediente pe care alte persoane le-ar arunca. Oamenii călătoresc alături de ea în imperiul gustului rafinat. De aceea, am vrut să am o experiență unică. Să gătesc cu tuberoze, florile mele preferate, pe care le primesc în fiecare an de ziua mea, pentru că înfloresc în luna august. Mă întrebam ce să fac cu atâția clopoței albi care îmi inundă casa cu parfum și cum să le mulțumesc pentru inspirația pe care mi-o dăruiesc.

Și am pornit într-o călătorie dulce… cu Fata care gătește cu flori. Am învățat să prepar Budincă cu tuberoze.

descărcare (1)descărcare

13923757_1175459489141568_2597154149403580815_o

13892031_538715116325048_2179341253251760927_n

Lumea s-a strâns în jurul nostru și am simțit primele emoții. Mi-am pus cu grijă șorțul de bucătărie, floarea de tuberoză în păr și am ascultat indicațiile prețioase. Toate aparatele de fotografiat erau îndreptate asupra noastră și ne doream să realizăm o budincă specială. Teodora a spart cele 6 ouă, iar eu am început să cântăresc. Mai întâi 300 gr. de zahăr și apoi 130 gr. de făină. Nici mai mult, nici mai puțin. Am amestecat gălbenușurile cu zahărul și am făcut cu schimbul la oală, până am topit zahărul. Prima dată eu, apoi doamna Veronica și în final, Teodora. Un litru de lapte a fost pus la fiert cu esență de trandafiri și patru flori de tuberoze, într-un alt vas, pe o plită electrică. În acest moment, fiecare va pune câte flori dorește. Acasă, cu siguranță vor fi în jur de 10 flori, pentru o aromă intensă. Yamii !

Am cernut făina peste gălbenușurile amestecate cu zahărul și am amestecat din nou. Hmmm ! Cam greu fără mixer. Am apelat la doamna Veronica și la Teodora. Laptele a fiert și am scos florile cu o lingură, pentru a le pune deoparte. Cu un polonic, Teodora turna laptele peste compoziția noastră, iar eu amestecam și amestecam. S-a încorporat tot. Am golit conținutul într-un alt vas și l-am pus pe foc. Nu am mai lucrat cu o plită electrică, așa că eu amestecam, prin rotație cu doamna Veronica, iar Teodora creștea sau scădea temperatura. Șșșșt ! S-a prins un pic. Parcă ar fi stafide ! 🙂 Nimic grav. Am amestecat repede, repede și am luat deoparte.

Emoțiile au crescut, deoarece au trecut pe acolo, cele două vedete TV, Andreea Raicu și Corina Bârlădeanu. Noroc că au fugit în câmpurile cu tuberoze și noi am lucrat cuminți, fără să ne dorim fotografii sau alte interviuri cu ele.

Crema ardea, dar am gustat câte o linguriță. Era dulce și aromată. Fata care gătește cu flori ne-a adus gheață, multă gheață pentru a răci cât mai repede crema noastră. La final, am împărțit-o în pahare și am ornat-o cu flori (fără pistil), astfel încât să-i servim pe toți cei prezenți. Copiii au vrut câte două porții. O fetiță frumoasă mi-a atras atenția,  însă nu mai era nimic în oală. Venise prea târziu. I-am făcut o fotografie, pentru a surprinde imaginea ei. Venise parcă dintr-o poveste.

6

Am vrut să ajung și la Atelierul de miracole, însă în bucătăria Fetei care gătește cu flori  am pierdut noțiunea timpului. Cred că de vină au fost tuberozele care au șoptit timpului să le cuprind în palme florile, să le duc în casa mea și să îmi povestească despre istoria lor la Hoghilag.

Până anul viitor, în această localitate aflată doar la 26 de km de Mediaș se vor scrie rețete noi cu zmeură, struguri și tuberoze.

Felicitări organizatorilor !

Mulțumesc Mircea Hodârnău și Feri Teglaș pentru fotografiile realizate !

(Visited 508 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !