Călătorie în Ţara Ovăzului – Haferland

Vara suntem însoţiţi de parfumul tuberozelor şi ne propunem să ajungem în ,,Ţara Ovăzului’’.

Noaptea Tuberozelor de la Hoghilag a fost un eveniment reuşit. Muzica de calitate, oamenii ospitalieri, invitaţii şi organizatorii au reuşit să presare puţină dulceaţă din fructe de pădure şi vin de zmeură, pentru a arăta  celor prezenţi, măcar pentru o noapte, că tuberoza poate fi transformată în Regina creativităţii.

A fost frumos să-ţi întâlneşti prietenii în acest cadru, să prepari o budincă specială alături de Fata care găteşte cu flori şi să te întorci în timp, ascultând acordurile unor instrumente necunoscute.

Vom călători spre Haferland, deoarece aici a început un festival care promovează cultura săsească din Transilvania.

Aţi auzit de “Haferland“?

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru. De-a lungul anilor, satele săsești au căpătat un farmec aparte, iar peisajul rural evocă amintiri din cele mai vechi timpuri.

Astfel că, atunci când ajungi în Criț, Viscri, Meșendorf, Cloașterf, Roadeș, Saschiz sau Fișer, pare că te întorci în timp, în vremea vecinătăților. Veţi găsi aici case solide, ce arată ca niște cetăți în miniatură, cu camere austere, dar în care mobila din lemn masiv, pictată manual cu motive tradiționale și în culori vesele, stă la loc de cinste.

Cum a început totul ?

În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.

Cine ajunge la Haferland va avea parte de ateliere de olărit, workshopuri  de pictură pe sticlă, lemn și piatră, produse tradiţionale după reţete săseşti,  competiție de tras cu arcul şi concerte la nai şi orgă.

Ziua principală a ediției de anul acesta a festivalului Săptămâna Haferland se va desfășura în satul Criț, la data de 14 august 2016. Festivalul va beneficia de înaltul patronaj al dlui. Vasile Dincu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice si al dlui. Dr. Bernd Fabritius, Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag.

Partenerul oficial al ediției din acest an a festivalului este Autoritatea Națională pentru Turism, care se va implica activ în promovarea  evenimentului pe plan național.

Asociația Curtea Veche s-a alăturat inițiatorilor evenimentului din acest an prin prisma proiectelor comune care vizează promovarea lecturii în rândul copiilor din Haferland în cadrul unor ateliere specifice.

 

(Visited 229 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment