Mani Neumann prezent la ProEtnica – Festivalul Intercultural Sighișoara

Astăzi începe a XVI -a ediție a Festivalului ProEtnica 2018. Acesta se va desfășura în perioada 22 august – 26 august, la Sighișoara și este organizat de către Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz) în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș.

Ediția a XVI-a a festivalului are loc în Anul European al Patrimoniului Cultural și propune o serie de manifestări inedite, menite să promoveze înțelegerea diversității culturale ca element definitoriu al identității europene.

Acest proiect urmărește consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică. Astfel, ProEtnica își propune să devină o Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. În acest cadru, organizatorii evenimentului se bucură de participarea a 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România. În plus, continuând eforturile de internaționalizare a festivalului este salutară prezența minorității naționale a sorabilor din Germania.

Festivalul va cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. De asemenea evenimentul conține și o secțiune științifică, în cadrul căreia vor avea loc prelegeri, lansări de carte și discuții pe teme relevante pentru minoritățile naționale. Acestea se vor desfășura în Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara. Nu vor lipsi serile de film ce se vor proiecta la Centrul Național de Informare Turistică. În aceiași locație se va organiza și expoziția comună de artă, care reunește lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Expoziția de artă contemporană „Imaginile diversității” realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) va putea fi vizitată la Turnul Fierarilor. Vizitatorii sunt încurajați să descopere și standurile meșteșugărești și de prezentare ale organizațiilor participante, precum și să se implice în cadrul atelierelor interactive desfășurate în fața scenei.

Serile festivalului Proetnica se vor încheia cu o serie de concerte susţinute pe scena din Piața Cetății, de către formaţii şi interpreţi apreciaţi atât în ţară cât şi în străinătate: Maia Morgenstern, Bucharest Klezmer Band și Ionuț Galani.

Seara de sâmbătă este de neratat datorită concertul trupei Farfarello, care îi reunește în jurul lui Mani Neumann pe Ulli Brand, Ioji Kappl și pe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Acest festival își propune să realizeze un punct de întâlnire a minorităților naționale, dar și o punte care să-i apropie de populația majoritară, astel încât să poată avea loc un dialog intercultural veritabil. Descoperirea patrimoniului cultural al celor 20 de minorități din țara noastră ne permite să aducem la viață moto-ul Uniunii Europene Unitate în diversitate .

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

Organizarea festivalului beneficiază de sprijinul considerabil al următoarelor instituții:

Parteneri media
Televiziunea Română (TVR) Observatorul Cultural Sighișoara Travel
Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter Allgemeine Deutsche Zeitung Drita-Lumina
Radio România Actualități Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România Sighișoara Freelance Reporter
Radio România International Hermannstädter Zeitung RoPortal
Radio România Tg. Mureș Realitatea evreiască Infosighisoara.ro
Radio România Antena Satelor Ziarul de Mureș Sighișoara Online
Radio Son Punctul
Agerpres Independentul Sighișorean
Jurnalul Național Zi de zi

Sponsor oficial: CESIRO

Sponsori:
Hochland Coca-Cola
Ciuc SEFAR

(Visited 80 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment