Marsala: culoarea anului 2015 – culoarea vinului sicilian !

Marsala…ne duce cu gândul la vinul sicilian și la tradiționalul desert italian. Marsala, culoarea anului 2015 surprinde cele mai frumoase momente de savoare și de vigoare, de elegantă și de subtilitate.

images (65)

Istoria cea nouă a vinului de Marsala începe însă în anul 1773, când un comerciant englez, John Woodhouse, prins de furtună pe mare, este constrâns să se refugieze în portul Marsala, cu nava lui „Elizabeth”. Fiu al unui negustor din Liverpool, avea mai întâi să se ocupe de comerţul cu sodă (folosită la pregătirea săpunurilor), a nisipurilor speciale pentru obţinerea sticlei, resurse pe care le putea găsi în zonă, precum şi a sării de mare.

Asta până în momentul în care, apropiindu-se de pescarii şi marinarii sicilieni, mâncând şi… bând cot la cot cu ei, descoperă virtuţile vinului local şi are sclipirea de geniu: printr-o intervenţie corectă asupra vinului, putea să facă din acesta o băutură comparabilă cu vinurile de Xeres, Madera şi de Porto, care cuceriseră castelele englezeşti încă de pe vremea amiralului Howard şi a contelui de Essex, în timpul strălucitei domnii a reginei Elisabeta I (vinuri care însă tocmai acum le lipseau englezilor, din pricini istorice pe care n-am să le relatez acum). Un vin aromat şi licoros, alcoolizat prin adaosul de spirt, pe placul englezilor, asta a fost viziunea lui Woodhouse. Vinul de Marsala avea să abia gradaţia alcoolică de 50 de pipe. Englezul trimite la Liverpool, părinţilor săi, prima „recoltă” de vin marsalez: 412 litri.

De aici începe „cariera” acestei licori. Pentru multă vreme, de atunci înainte, vinul de Marsala avea să fie, pentru sicilieni, pentru italieni în genere: „vino inglese” sau „vino tipo o per inglesi” (vin englezesc, de tip englezesc sau pentru englezi). Însuşi amiralul Nelson, după victoria de la Abukir, avea să facă o mare comandă de vin marsalez pentru flota sa, în vreme ce lordul Keith comenta: „Vinul e atât de bun, încât este demn de masa oricărui gentilom şi este o adevărată mană pentru marinarii noştri”.

Sursă informații: www. jurnalul.ro

Sursă fotografie: www.orvinowine.com

(Visited 729 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !