Meşterul medieşean Laurean Oltean prezent la Festivalul Mediaș Cetate Medievală 2015

oltean cover

Festivalul Mediaş Cetate Medievală – Târg de meşteşuguri vii, ediţia a XI-a – 2015 organizat de Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret în colaborare cu Breasla Meşteşugarilor din Transilvania a avut invitați peste 80 de meșteșugari. Printre aceștia se află și meșterul medieșean Laurean Oltean, care i-a încântat pe vizitatori cu un joc plin de căldură și culoare. Este vorba de arta de a modela sticla cu ajutorul focului.

Laurean Oltean s-a angajat ca inginer mecanic, în anul 1986 la Fabrica Vitrometan. Se ocupa de piesele de schimb pentru mașinile de sticlă, și de sculele care se realizau în fabrica sticlarilor.  Revoluţia din anul 1989 i-a schimbat viața și a ales un alt domeniu de activitate, deschizând o afacere cu sticlărie, într-un spațiu închiriat, în care avea doar doi angajați.

A produs la început sticlărie de laborator, apoi s-a specializat în artizanat, producând cu multă migală diferite obiecte decorative: globuri, lebede, elefănței, sticluţe de parfum cu dop rodat pictată cu aur, pahare pictate cu aur, sticle-pară cu suport de lemn, îngeraşi, candele inimioare.

Meșterul sticlar Laurean Oltean a participat la multe târguri naţionale şi internaţionale şi se bucură că produsele realizate manual sunt tot mai mult apreciate. Până și Prințul Charles al Marii Britanii i-a admirat lucrările.

În Germania au apărut o serie de articole despre meșterul medieșean, datorită atelierelor demonstrative organizate cu copiii. Își dorește ca acest lucru să îl poată realiza și în Mediaș. S-a bucurat foarte de mult de inaugurarea noii Galerii de Artă, în Piața Regele Ferdinand I nr. 1 și speră să fie unul dintre acei artiști care să aibă și el un spațiu situat central, în care să vină medieșenii, dar și turiștii, pentru a-i învăța arta sticlăriei.

La Festivalul Mediaș Cetate Medievală – Târg de meșteșuguri vii, ediția a XI-a, desfășurat în perioada 19 -21 iunie 2015, meșterul sticlar Laurean Oltean ne-a demonstrat cum poți realiza un obiect simplu și elegant în zece pași. A fost o experiență minunată ! Mulțumim frumos !

(Visited 466 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !