Proiectul cultural ,,Literatură și pictură’’ debutează de Ziua Culturii Naționale la Bibliotecă

Proiectul cultural „Literatură și pictură”, care debutează de Ziua Culturii Naționale, deschide seria activităților din acest an, derulate la Departamentul CIP – Biblionet al  Bibliotecii Municipale „St.L. Roth”, în data de 15 ianuarie, de la ora 12.30.

Împreună cu elevii Liceului Teoretic ,,St.L. Roth” și cu voluntarii de la Colegiul Tehnic Mediensis vom marca cei 164 de ani de la nașterea Poetului Național Mihai Eminescu – aniversare care a fost declarată Ziua Culturii Naționale în anul 2010.

Un moment poetic eminescian este prezentat de dna. Sorana Cindrea, blogger pe teme culturale, care va beneficia de imagini ale lucrărilor artistice ale elevei Diana Văscan, de la Liceul Teoretic ,,Axente Sever”.

Acesta este urmat de expunerea site-ului ,,Memorialul  Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu” – www.eminescuipotesti.ro. Centrul este înfiinţat în anul 1992, la Ipotești și realizează dezideratul multor cărturari care şi-au legat numele de satul copilăriei  poetului și anume înglobarea activităţii muzeale într-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei şi operei eminesciene şi deschis oricăror manifestări artistice. Instituția este integrată sistemului național de biblioteci și centre de documentare – informare, datorită faptului că în fiecare an își îmbogățește fondul, prin Legea depozitului legal, primind toate publicațiile referitoare la Mihai Eminescu de la Biblioteca Națională a României.

Opera publicistică a Poetului nostru Național, volumele cu poezii traduse în mai multe limbi străine, printre care : franceză, engleză, spaniolă, sârbă, alături de cărți cu cugetări au fost strânse într-o Expoziție de carte ,,Dor de Eminescu’’, alături de albume de pictură ale unor mari maeștri români ca: Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian. Ion Țuculescu.

Enumerăm câteva titluri expuse : ,,Ipotești – Topos eminescian”  de Valentin Ciucă și Constantin Prut,  „Ștefan Luchian” de Jacques Lassaigne, ,,Nicolae Tonitza” de Barbu Brezianu, ,,Poèmes – Poesii” de Mihai Eminescu,  ediție bilingvă româno – franceză, „Opere” de Mihai Eminescu , ediție bilingvă româno – sârbă,  „Cugetări” de Mihai Eminescu, ,,Opere – publicistica” de Mihai Eminescu.

Andreea Bușoiu, bibliotecar a pregătit  o Expoziție inedită de desene, intitulată „Dragul nostru Eminescu”, care cuprinde lucrări realizate de tinerii elevi din Mediaș, sub îndrumarea profesorilor :  Mihaela Lovász, Dan Zaharia, Sorin Pănăzan și a doamnei învățător Marcela Florea.

Bustul lui Eminescu, expus în holul Bibliotecii Municipale și desenele pe teme eminesciene ale tinerilor de la Clubul Copiilor și Elevilor, de la Școala gimnazială „Mihai Eminescu”, de la Școala gimnazială „C.I. Motaș”  îi vor întâmpina, la venire, pe iubitorii de cultură din orașul nostru.

Proiectul cultural „Literatură și pictură” se va desfășura pe întreg parcursul anului 2014 și va cuprinde ateliere de lectură, aniversări / comemorări culturale și ale altor artiști români și străini, punând accentul pe laureații Premiului Nobel pentru Literatură, precum și pe operele jubiliare ale marilor creatori.

(Visited 267 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !