Voluntara Ioana Duma de la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ a expus Colecția „Cărțile în imagini” la Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga’’ din Cluj Napoca

Ioana Duma este elevă la Liceul teoretic ,,Ax. Sever’’ din Mediaș și voluntară în cadrul Programului de voluntariat ,,Voluntarii cărților din Bibliotecă – Proiectul ,,Raftul cu inițiativă’’ implementat la timp de 9 luni de zile la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’. Pasiunea ei este Arta plastică. În timpul liber îi place să deseneze, să picteze, să iasă cu prietenii și să vizioneze filme. Ioana este o fată foarte talentată la desen și nu o spune doar ea, ci și ceilalți. Pentru tânara voluntară nu contează dificultatea activităților pe care le desfășoară la Bibliotecă, ea fiind interesată de tot ceea ce se întâmplă aici, atât timp cât ea poate ajuta mai mult.

,, Voluntariatul este o metodă potrivită de a învăța. Consideră că o va ajuta să-și dezvolte abilitățile de lucru în echipă, altruismul, spiritul de inițiativă și multe altele ’’, spune Ioana.

Pentru a promova o carte, ea ar organiza o lansare pentru care ar face niște afișe motivante, în care ar introduce cele mai interesante citate din acea carte, apoi ar organiza un cerc de lectură a cărții, în care va prezenta cititorilor un rezumat cât mai atractiv despre aceasta.

,,În final, le-aș asculta propunerile și întrebările cu privire la acea carte, pentru a le răspunde într-o manieră cât mai interesantă și pentru a-i îndemna să o citească”, spune Ioana.

DSCN1098

În viitor, Ioana dorește să devină Web designer / programator. De fapt, sunt mai multe lucruri pe care dorește să le facă — în domeniile Artelor plastice și de Programare. Ea este membră a CLT — Consiliul Local al Tinerilor și participă la diferite activități extrașcolare. Crede că și-ar putea ajuta comunitatea cu ajutorul abilităților sale în domeniul artistic, pentru a-i aduce mai multă frumusețe, dar și cu orice altceva este nevoie. Vrea să creadă că nu este nimic ce nu poate face.

,,M-am implicat în acest Proiect, deoarece vreau să las ceva în urma mea. De asemenea, acest proiect mi s-a potrivit. Ca asistent design mi-am manifestat dragostea pentru artă creând afișe, liste de cărți și expoziții.

Tot în acest proiect am realizat cât de importantă este cartea. M-am pus în locul iubitorilor de carte, dorindu-mi astfel anumite cărți (ex. „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde) și spre marea mea bucurie au fost donate Bibliotecii în Campania „Dăruim pentru lectură” , în cadrul proiectului „Voluntarii cărților din Bibliotecă”.

M-am atașat atât de voluntari, cât și de coordonatorul nostru Barbu Antonela Sofia de la Biblioteca Municipală „St.L. Roth” din Mediaș, deoarece sunt persoane cu suflet cald, optimiste și pline de inițiativă ! E o plăcere să-mi petrec timpul punând la cale proiecte noi !

Acum, la sfârșitul Proiectului ,,Raftul cu inițiativă’’, noi vom continua să fim voluntari și avem în vedere o a treia ediție a Campaniei „Dăruim pentru lectură” în toamnă, dar și multe alte evenimente de promovare a lecturii, la Bibliotecă.’’

Ioana Duma, voluntara din Mediaș este la a treia expoziție, primele două fiind organizate la Bibliotecile din Mediaș și Făgăraș, iar aceasta din urmă la Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga’’ din Cluj Napoca.

,,Mă aflu la a treia expozițe la Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga’’ din Cluj Napoca, cu colecția „Cărțile în imagini”. Această colecție reprezintă o parte grafică, scene din viața țăranilor români inspirată din cărți clasice și o parte fantezistă, în acuarelă, plină de culoare, inspirată din cărțile moderne.’’

Ioana Duma a expus 20 de tablouri cu titluri precum Învingătorul („În viață numai cei care înving au dreptate” – „Cazul Magheru” Mihail Drumeș), – Zâmbet de primăvară („Râsul nu-i deloc un început rău”-„Portretul lui Dorian Gray” Oscar Wilde), Sentimente („Orice portret care este pictat cu sentiment este portretul artistului” -„Portretul lui Dorian Gray” Oscar Wilde), Puterea ambiției („Atât de determinat…” – „Madame Mallory și micul bucătar indian” Richard C. Morais).

Cu ocazia încheierii Proiectului Raftul cu inițiativă la Cluj Napoca, Ioana Duma, voluntară la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ a donat Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga’’ din Cluj Napoca un tablou cu Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail , unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania.

Expoziția este deschisă până la data 15 august 2015 în holul Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga’’ din Cluj Napoca.

Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) a implementat în perioada mai 2014-iulie 2015 proiectul „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, cu suma de 67.496 euro în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul și-a propus diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc.

(Visited 217 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !