Cafeneaua Fialkowski si I.L. Caragiale

Nene Iancule…! Câte mese ai stropit cu cafea şi cerneală ? Cu ce prieteni ai stat ore în şir  în Cafeneaua Fialkowski?

După ani şi ani de zile, am descoperit în pagini româneşti despre locul în care tu, nene Iancule te întâlneai cu  literaţii, serveai un şvarţ, scriai, discutai şi puneai ţara la cale.

”Mult mai renumită a fost Cafeneaua Fial­kowski, de lângă Teatrul Naţional, deschisă de polonezul Fialkowski în 1853. Aceasta avea o sală de biliard şi o alta cu mese pentru table şi domino. Ea devine o adevărată instituţie, fiind locul preferat de întâlnire al literaţilor şi altor oameni de cultură.

Obişnuiau să vină aici A.D. Xenopol, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Nicolae Filimon, Alexandru Macedonski sau actorii Matei Millo şi Grigore Ventura. Majoritatea meselor de marmură erau stropite de cafea şi cerneală, iar pe multe se găseau însemnări sau versuri. Cafeneaua Fial­kowski îşi încheie viaţa odată cu cea a patronului, în 1898.”

Voi, scriitorii din ziua de azi, unde serviţi cafeaua ?

(Visited 298 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !