Jaap Scholten, autorul cărţii ,,Tovarăşul baron” apărută la Editura Corint vine la Gaudeamus 2015

Jaap Scholten, autorul cărţii ,,Tovarăşul baron„, vine la evenimentul de lansare a cărţii publicată la Editura Corint, care va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus, sâmbătă, 21 noiembrie, ora 15.00, la Romexpo. 

Alături de autorul olandez se vor afla și istoricii: Geogeta Filliti, Filip-Lucian Iorga şi scriitoarea Ana Blandiana.
Veți asista la istorisiri pline de frumuseţi subtile sau spectaculoase, de la baluri strălucitoare, la ororile din închisorile comuniste, toate redate cu emoţie şi căldură.

Titlul cărții ,,Tovarășul baron” arată absurdul represiunii comuniste. Aristocrații transilvăneni, deposedați de bunurile lor și aruncați în închisori, erau strigați de călăii lor ,,tovarășe baron”. 

12226916_925216170905530_4144366478724501888_n
Istoricul Filip-Lucian Iorga ne prezintă autorul în prefaţa cărţii:
Jaap Scholten este olandez şi are avantajul de a privi realităţile ardeleneşti cu afecţiune, dar şi cu detaşarea obligatorie a unui istoric. Autorul călătoreşte în Ungaria şi Transilvania se întâlneşte cu urmaşi ai aristocraţilor şi le ascultă poveştile. Jaap Scholten constată cu melancolie transformările la care istoria i-a supus pe nobili, iar cartea sa nu are nimic din tonul sec al unui tratat savant, ci este una dintre cele mai frumoase cărţi despre nobilime pe care le vei citi.

Jaap Scholten, autorul cărții ,,Tovarășul baron„, s-a născut în anul 1963, în orașul Enschede din Olanda, într-o familie de manufacturieri. În copilărie, familia sa s-a mutat de douăzeci de ori, prin urmare Jaap a studiat design-ul industrial la Universitatea Tehnică din Delft, design-ul grafic la Academia Willem de Kooning din Rotterdam și antropologia socială la Universitatea Central Europeană din Budapesta.
Scholten este un scriitor de proză înclinat spre biografii. Romanele sale au oameni cu ego-uri puternice care prețuiesc libertatea și aventura, dar se luptă cu tradițiile de familie.

Jaap Scholten se bucură de ospitalitatea descendenților familiilor nobile din Transilvania. Kati Ugron îi povestește despre discriminările pe care le-a îndurat la grădiniță: „În prima zi educatoarea ne-a întrebat care dintre noi aveam părinți care nu proveneau din rândurile muncitorimii. Trebuia să ne ridicăm în picioare. Educatoarea s-a adresat celorlalți: „Nimeni nu are voie să se joace cu acești copii pentru că sunt dușmani de clasă.”
Kati Ugron pune la dispoziția autorului și fotografii cu familia sa, precum și cu tradiții din Transilvania.

Despre iubirile secrete din viața nobililor din Transilvania aflăm de la Emma P. care l-a cunoscut pe Miklos Banffy – cel mai mare moșier din Transilvania și moștenitorul domeniului de la Bonțiada. Autorul Jaap Scholten a răsfoit albumul cu poze ale celei mai frumoase femei din viața lui Miklos Banffy, iar în carte a publicat și poze cu Palatul Banffy din Bonțida – așa cum era înainte ca Prințul Charles să se implice în renovarea sa.

Cea mai amuzantă poveste din cartea ,,Tovarășul baron” este spusă de către doamna Erzsebet T., în vârstă de 91 de ani, născută în Transilvania la castelul familiei Dornafalva. Aceasta își amintește de ursul Nicolai, adus de tatăl său în casă, şi integrat ca un membru al familei.

Veți găsi și alte povestiri simpatice în cartea pe care o puteți achiziţiona de la Târgul Internaţional Gaudeamus, desfăşurat la Romexpo, în perioada 18-22 noiembrie, pavilion central, nivel 0.0

În aceeaşi colecţie ,,Istorie cu blazonEditura Corint pregătește cărţile:


– ,,Amărâte şi vesele vieţi de jupânese şi cucoane şi Prin viroage şi coclauri”, de Constantin Gane

– ,,Ocolul Pământului în şapte luni şi o zi. Călătorie făcută de A.S.R. Principele Carol al României”, de Generalul C. Găvănescul
– ,,Însemnare a călătoriei mele”, de Dinicu Golescu

(Visited 606 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !