Bibliothèque Café Afrique la Mediaș – Altfel decât până acum !

Unii oameni iubesc Parisul, alții Roma.

Eu iubesc Africa, locul unde nimeni nu se grăbeşte niciodată. Nu sunt ceasuri, nici întâlniri urgente.

Din când în când avem nevoie de curaj pentru a ne împlini visele. Dorința mea am scris-o acum un an de zile, pe un bilet, la malul Ighișului, când a avut loc prima acțiune a comunității I Love Mediaș  intitulată sugestiv “Lumina viselor comune”. Cutia cu vise a rămas la mine și  chiar dacă nu am deschis-o, știu că acolo, printre alte dorințe,  se află : Bibliothèque Café Afrique !

Îmi închipuiam un spațiu ieșit din tipar, puțin mai exotic, în care cărțile să se regăsească pe raft, precum cele așezate de Paola Calvetti în Librăria iubirii. Culorile Africii și lumina să inunde camera. Roşul să fie un remediu excelent pentru stările de lipsă de putere, portocaliul să ne confere elan mobilizator, să ne trezească bucuria interioară, galbenul să ne stimuleze  inteligenţa, iar rozul, creativitatea. 

De ce  Africa ? Africa este în fiecare dintre noi, nu trebuie să ne fie teamă să o simțim aproape !

Pasiunea mea pentru Africa, începe cu o poveste.

A fost odată ca niciodată, un băiat pe nume Tarzan, altul pe nume Tom, un sclav Kunta Kinte și multe animale din Cărțile junglei. Fiecare copil le cunoaște și le îndrăgește. Așa am crescut eu, citind la lampa cu petrol, povești cu negri. Am plâns și m-am bucurat alături de aceste personaje.

A urmat perioada adolescenței în care am învățat nu doar la geografie și istorie despre acest continent, ci și din cărți: Din inima Africii, Călători români în Africa, Aventurile a trei ruși și trei englezi în Africa Australă. Anii au trecut și am descoperit alți autori contemporani care au văzut Africa și au scris despre continentul negru: J. M. Coetzee, Corinne Hofmann,  Caitlin Davies, iar lista nu se oprește aici.

I-am cunoscut  pe copiii cu părul creț și pielea închisă la culoare, care dansau pe străzi în Germania, dăruindu-ți un colier, dacă reușeai să te prinzi în ritmurile africane, pe muzica cântată pe tobele africane. Am două coliere de la acești copii, care m-au fascinat și care m-au ajutat să aflu că muzica africană ne-a influențat tuturor viața. 

E suficient să ne gândim la contribuția tradițiilor muzicale africane asupra blues-ului, jazz-ului, salsei și rumbei, prin intermediul populației luate sclave, pentru a realiza influența copleșitoare a muzicii africane asupra muzicii contemporane. Blues-ul și jazzul s-au dezvoltat pe ritmurile aduse de către nativii africani în America. Muzica continentului negru a avut un puternic impact asupra dezvoltării muzicii la nivel mondial. Nu cred că  există vreo zonă de pe glob în care să nu fi ajuns măcar un ritm de hip-hop sau vreo melodie celebră de jazz. Și cât mai dansam în discoteci pe muzica lui Dr. Alban ! 🙂

Am cunoscut tot mai mulți oameni care au fost în Africa sau locuiesc în Africa. Și îmi place să îi amintesc aici pe : Corina Goruian, Ovidiu Dărămuș, Willhelm Schuster, Jean John Balizou, Cheherezada Okotaka-Ebale. Poveștile lor m-au impresionat și mi-au adus Africa și mai aproape de suflet.

Dumnezeu a decis ca în luna august, de ziua mea să avem un loc în Mediaș, numit Bibliothèque Café Afrique ! O piramidă din Egipt, câteva girafe, elefanți, o păpușă negresă, cutiuțe cu praf roșu, multe boabe de cafea pentru decor, cărți și picturi au fost adunate pentru a realiza un spațiu exotic, dar intim, în care poți veni, indiferent de vârstă.

Dacă ți-e teamă de Africa, gustă o bucățică de ciocolată ( cacaua se culege în Ghana și pe Coasta de Fildeș), bea o cană cu cafea (din Kenya) și  atinge ușor cerceii din aur ( Africa de Sud) !

Îți va trece orice emoție și vei veni în acest spațiu, cu mult curaj, pentru că în fiecare moment putem învârti globul pământesc pentru a ajunge în Tibet, în Mexic, în India și să oferim teme noi pentru atelierele noastre !

Suntem de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00, doar să suni pentru a stabili o primă întâlnire la nr. de telefon: 0771363109.

Oferta de ateliere o găsești aici

Vei închide ochii, vei asculta muzică și vei călători oriunde în lume.

Trebuie să îți lași imaginația să zburde și să simți că totul va fi altfel decât până acum !

biblio6

biblio18biblio7 biblio11 biblio14 biblio17

(Visited 196 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !