Colocviul „Lucian Blaga – poet şi diplomat în Portugalia” la Lisabona

Sub semnul Zilei Europei şi în preziua aniversării datei de naştere a poetului care a fixat Arrábida – şi Portugalia însăşi – în imaginarul românesc, pe 8 mai 2014, ICR Lisabona organizează Colocviul „Lucian Blaga – poet şi diplomat în Portugalia”,  la sediul din Piaţa Marques de Pombal al Institutului Camões din capitala lusitană.

Colocviul va debuta la ora 18.30 cu Conferinţa „Un poet român veghind pe o coastă a Portugaliei”, susţinută de lusitanista şi traducătoarea Micaela Ghiţescu; în continuare, scriitorul, traducătorul, istoricul şi criticul literar Mihai Zamfir, fost Ambasador al României în Portugalia şi Brazilia, va susţine comunicarea „Locul volumului ,,La curţile dorului”, în opera poetică a lui Lucian Blaga”. În încheierea manifestării, doamna Delia Voicu, cercetător la Institutul Diplomatic Român, va vorbi despre „Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga în Portugalia” şi va prezenta documente revelatoare din arhiva Ministerului Român al Afacerilor Externe.

Deşi nu este definitoriu – date fiind anvergura şi ramificaţiile operei lui Lucian Blaga – rămâne semnificativ faptul că volumele La curţile dorului (1938), Nebănuitele trepte (1943), Vârsta de fier (1940-1944), Arca lui Noe (1944), dar şi majorele trilogii filosofice şi o ediţie (1942) „definitivă” a Poeziilor sale (pentru a menţiona doar opere antume), au fost dăruite spaţiului românesc în anii imediat următori şederii poetului şi gânditorului la fruntariile atlantice ale Europei.

Micaela Ghiţescu a publicat peste 80 de volume de traduceri din limba ţării  lui Camões dar şi din spaniolă, franceză, germană şi engleză, un volum de memorii, o Gramatică a limbii portugheze, precum şi alte lucrări teoretice în România, Portugalia şi Brazilia. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN-Clubul Român, dar şi a Asociaţiei Traducătorilor Literari din Franţa, Societăţii de Limbă Portugheză, a Asociaţiei „Prietenii lui Eça de Queiroz” din Portugalia şi a Asociaţiei Internaţionale a Lusitaniştilor  şi Preşedinta Ligii Lusitaniştilor Români.
A primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1984, 1994, 2002). Este distinsă cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în gradul de Cavaler (2000, România) şi cu Ordinele braziliene „Rio Branco” (1999) şi „Cruzeiro do Sul” (2002), ambele în gradul de Ofiţer.

Mihai Zamfir –  scriitor, romancier, istoric şi critic literar, profesor la Universitatea din Bucureşti şi traducător din limba portugheză, a fost Subsecretar de Stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ambasador al României în Portugalia şi în Brazilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România ( din 1978), al PEN-Clubului Portughez (1980) şi al PEN-Clubului Român (1990).
Opera sa cuprinde sute de studii şi articole publicate în principalele reviste literare româneşti, dar şi din străinătate, în special în lumea lusofonă, unde activitatea sa este unanim apreciată.

Delia Voicu a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (1999) şi Academia Diplomatică Română (2004). Jurnalistă şi traducătoare de limba franceză, publică în cotidianele ,,România liberă”, ,,Adevărul”, ,,Cotidianul”, şi în revistele ,,Teatrul azi”, ,,Scena”, ,,România literară”, ,,Dilema veche” şi ,,Contrafort”. Este cercetător la Institutul Diplomatic Român, instituţie în cadrul căreia a elaborat lucrarea ,,Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga (1921–1939)”.

Sursa : www.icr.ro

(Visited 523 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !