J.M. Coetzee ne fierbe în ,,Miezul verii” cu ,,Scene de viață provincială” !

J.M. Coetzee, autorul sud – african ne dăruiește experiențe de viață în Miezul verii șine aduce Scene de viață provincială pentru a descoperi adevărata față a autorului. Este un roman tradus de Irina Horea, care a apărut la Editura Humanitas Fiction, în anul 2012. 

Cele 10 cărți traduse în limba română te farmecă pur și simplu, te emoționează și te invită să trăiești alături de personajele principale. Cartea care te pune pe jar, romanul care te arde și te surprinde este cel pe care îl citești cu sufletul la gură și se numește ,,Miezul verii.Scene de viață provincială”. Un roman care te lasă într-adevăr fără cuvinte și naște în tine întrebarea: Cine ești tu, J.M. Coetzee ? 

A obținut Premiul pentru traducere din limba engleză al Fundatiei „Andrei Bantaş“ acordat de Uniunea Scriitorilor din România pe anul 2012.

Despre carte:

Reîntors în Africa de Sud după studiile în America şi Europa, John Coetzee locuieşte cu tatăl lui în cea mai modestă locuinţă a cartierului rezidenţial Tokai. Trăind din experiențe, bărbatul acum matur se izolează tot mai mult de semeni, dar această însingurare dă naştere cărţilor, căci detaşarea aparentă ascunde o privire atentă şi lucidă.

Personajul-scriitor Coetzee nu mai este însă observat de naratorul dedublat, ca în primele două volume ale trilogiei Scene de viaţă provincială: istoria sa este acum reconstituită de un exeget al operei sale; acesta recompune, din mărturiile celor care l-au cunoscut, dar nu au reuşit niciodată să-l înţeleagă pe John, portretul unei sensibilităţi exacerbate, ce nu-şi mai găseşte alinarea nici în spaţiul edenic al fermei bunicilor, nici alături de femeile în faţa cărora a îndrăznit să-şi dea jos masca taciturnă. Fiecare interviu – câtuşi de puţin măgulitor la adresa subiectului comun, uneori chiar şocant – descoperă o nouă faţetă a personalităţii şi destinului lui Coetzee, ori le completează pe celelalte, fără a-i întregi însă niciodată portretul.

”Întoarce-ţi gândul la cărţile pe care le-a scris. Ce temă apare în fiecare carte? Aceea a femeii care nu se îndrăgosteşte de bărbat. Bărbatul o iubeşte sau nu pe femeie; dar femeia nu-l iubeşte niciodată pe bărbat. Ce crezi că reflectă această temă? Bănuiala mea, bănuiala mea bine documentată, este că reflectă experienţa lui de viaţă. Nu le cădea cu tronc femeilor – vorbesc de femeile cu scaun la cap. Îl cercetau, îl adulmecau, poate îl şi testau. Apoi plecau mai departe.” (pag. 73)

„Miezul verii. Scene de viaţă provincială” este o formă diferită de autobiografie faţă de primele volume ale seriei. Nedatată, nesemnată, cu un stil interesant, pare că acoperă partea centrală a vieţii lui Coetzee, cea dintre reîntoarcerea în Africa de Sud şi succesul literar, undeva între 1972 şi 1977, cu prelungire spre 1980, anul 1977 fiind cel în care a devenit un scriitor de succes, prin publicarea romanului „In the Heart of the Country”.

 Summertime J-M-Coetzee__Miezul-verii-130 descărcare (23) descărcare (24) Invitație!

Sursă: Editura Humanitas

(Visited 217 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !