Select Page

Orhidee…în bibliotecă

În anul 2014 se va purta o culoare ce mă duce cu gândul la povești de dragoste cu prințese. Sună romantic, însă anul 2014 este patronat de Orhidee Radianta (Radiant Orchid) sau rozul purpuriu – o culoare vibrantă, plăcută și radiantă, așa cum îi spune și numele.

De aceea vă recomand două ,,orhidee” care nu trebuie să lipsească din biblioteca personală în anul 2014.

În primul roman o descoperim pe  Prințesa Bibescu, castelana din Palatul Mogoșoaia. ,,Seara, castelana, îmbră­cată ca o «prima-donna», povestea, interpela, inven­ta, se lansa în lungi digresiuni cu vocea ei foarte adâncă şi care trebuie să fi fost chiar vocea Şehe­re­zadei. Poseda un fond inepuizabil de cunoştinţe, o memorie de o precizie extraordinară, un vocabular ornat şi simetric, ca o grădină în stil francez”, com­ple­tează tabloul impresionant al castelanei Mo­go­şoaiei, Violet Trefusis.” (fragment din Formula As)

La Editura Vivaldi, apare în luna noiembrie a anului 2013, o carte impresionantă: ,,Printesa Bibescu – ultima orhidee”, scrisă de Ghislain de Diesbach. 

Crescută pe treptele mai multor tronuri, Martha Bibescu devine la rândul său – una dintre reginele atemporale care îl fascinau pe Proust și îl fermecau pe Claudel. Această biografie, care utilizează documente de arhivă și corespondență – încă necunoscute – reînvie un personaj și dezvăluie fețele unei epoci.

Din Palatul Mogoșoaia ajungem în Orașul Interzis.

Cartea ,,Împărăteasa Orhidee” de Anchee Min, apărută la Editura Polirom ne dezvăluie povestea unei tinere manciuriene care, pentru a-și salva familia din ghearele sărăciei și pentru a evita căsătoria cu vărul ei, participă alături de alte trei mii de fete la selecția concubinelor imperiale. Odată aleasă una dintre cele șapte soții ale împăratului Hsien Feng, Orhideea trebuie să înfrunte misterele, intrigile, ritualurile și superstitiile Orașului Interzis, în care va rămâne vreme de 46 de ani.

In Singapore, orhideele poartă numele unor personalități, deoarece este modul de a-i întâmpina pe oaspeții importanți. Grădina Națională a Orhideelor este gazda unor flori numite în onoarea unor importanți lideri mondiali, precum Nelson Mandela și Margaret Thatcher, dar și a Prințesei Diana. Orhideea a fost botezată  „Dendrobium Memoria Princess Diana”, la o lună după moartea prințesei.

(Visited 307 times, 1 visits today)

About The Author

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sempre Amalia

Femme 40+ newS

Promoveaza Romania !

Nicholas Sparks

Eu sunt Malala

Motivatie !

,, Nu mai avea nici o importanţă premiul întâi dacă nu puteai să studiezi deloc. Când cineva îţi ia stiloul realizezi cât de importantă este educaţia”. (Eu sunt Malala)

Zambeste ! :)

Loading...

Pinteresting