Portretul săptămânii: Alexandra David-Neel

Începe săptămâna citind cât mai multe despre un scriitor!

În fiecare zi de luni voi prezenta portretul unei personalități. Pentru ziua de 5 ianuarie am ales-o pe Alexandra David-Néel, o faimoasă autoare de cărţi pe teme de religie, filozofie și călătorii.

Dar cine este Alexandra David-Néel ?

neel-2

Născută în 24 octombrie 1868, lângă Paris, Alexandra  a copilărit în Belgia și a început devreme să arate că e menită pentru o viaţă dedicată călătoriilor. Prima plecare de acasă o are chiar la vârsta de 2 ani. Până la vârsta de 18 ani deja călătorise pe cont propriu în Anglia, Elveţia și Spania. Fascinată de  misterul lucrurilor și ființelor, Alexandra a frecventat diverse societăţi secrete, printre care Francmasoneria și grupări feministe ori anarhiste.

Primele scrieri au fost despre condiția femeii și încearcă să publice un tratat despre anarhism, însă fără izbândă.

Alexandra își descoperă vocația de orientalistă la Paris și devine prima femeie budhistă din Franța.

În perioada 1890-1891 a călătorit prima dată în India. Între 1895 și 1897 a fost cântăreaţă de operă, în diverse țări din Europa, Asia și Orient. În 1900 l-a întâlnit la Tunis, în nordul Africii, pe inginerul de căi ferate Philippe Néel, cu care s-a și căsătorit în 1904, la 36 de ani. În 1911 Alexandra a călătorit a doua oară în India, pentru a studia  buddhismul și va sta acolo 14 ani.

În 1912 a ajuns în Nepal, impresiile din acea călătorie fiind cele care au conturat cartea de  mai târziu În inima Munţilor Himalaya.

Între 1914 și 1916 Alexandra David-Néel a stat într-o peșteră din Sikkim, la mică distanţă de graniţa cu Tibetul, pentru a se dedica unor practici spirituale specifice buddhismului tibetan, împreună cu un tânăr călugăr sikkimez pe nume, Aphur Yongden; ulterior acesta i-a devenit tovarăș de călătorii pentru tot restul vieţii; fără alte complicaţii însă, ca în cazul prinţului de Sikkim, din moment ce mai târziu Alexandra l-a și adoptat pe călugărul mult mai tânăr ca ea.

Alexandra călătorește în Japonia, în Coreea, în China și în Mongolia, ajungând din nou în Tibet, alături de un Lama excentric.

Devenind faimoasă, după anul 1928, Alexandra începe să-și scrie cele peste treizeci de cărţi pe care le-a lăsat în urma ei, în anul 1929 scriind cartea ei cea mai faimoasă, Mistici și magicieni în Tibet.

După plecarea din Tibet,  Alexandra a reușit să se întoarcă în Europa, de unde fusese plecată timp de 14 ani; în 1928 s-a separat legal de soţul ei Philippe. În anul 1937, la vârsta de 69 de ani ,  Alexandra împreună cu Yongden  au ajuns iar în Tibet, al doilea război mondial găsindu-i acolo.  Cei doi s-au întors în Europa de-abia în anul 1946, când Alexandra avea nu mai puţin de 78 de ani!

Cea mai mare parte a timpului rămas și-a petrecut-o în Franţa, studiind, scriind și ținând conferințe. Aphur Yongden în noiembrie 1955, atunci când Alexandra avea vârsta de 86 de ani. Fiind profund afectată de dispariția fiului său adoptiv, Alexandra o cunoaște în anul 1959 pe Marie-Madeleine Peyronnet, cea care rămâne alături de ea timp de zece ani.

În ciuda reumatismului și a semiparaliziei de care suferea, Alexandra continuă să scrie chiar și 18 ore pe zi, iar aniversarea celor 100 de ani o găsește făcând noi proiecte de călătorie în India.

Alexandra David-Néel moare în septembrie 1969, cu puțin înainte de a împlini vârsta de 101 ani, și chiar  după dispariția ei fizică, Alexandra a mai călătorit încă o dată, în India. Potrivit ultimei sale dorinţe, în 28 februarie 1973, cenușa ei și a lui Yongden au fost amestecate și aruncate în fluviul sacru Gange.

În limba română au fost traduse peste 10 cărți ale Alexandrei David-Néel, urmând ca în acest an, Editura Polirom să-i publice două volume, în Colecția Hexagon. Site-ul dedicat personalității sale oferă informații, fotografii și filme despre activitatea și opera sa.

De asemenea, în localitatea Digne les Bains din sudul Franței, a fost amenajat un muzeu. Casa Alexandrei David-Néel are propria sa Pagină de FACEBOOK… care este actualizată periodic.

 descărcare (10) descărcare (11) descărcare (12) descărcare (13) descărcare (14) descărcare (15) descărcare (16)  descărcare (18) descărcare (19) descărcare (21) descărcare (23) descărcare (22)

Nemurire si reincarnare Nemurire si reincarnare – Alexandra David-Neel
Itinerariul unui lama si cele cinci intelepciuni Itinerariul unui lama si cele cinci intelepciuni – Alexandra David-Neel

Surse: www.alexandra-david-neel.com, www.ici-colo.ro, http://1jour1actu.com/

(Visited 514 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !