Carte pentru micul dejun: ,,Cititorul” de Bernhard Schlink

Sâmbătă. Micul dejun începe cu o carte bună ! Am ales din Bibliotecă să prezint ,,Cititorul”, romanul apărut la Editura Polirom, care te captivează prin prezentarea poveştii de dragoste dintre o analfabetă din Sibiu (Hermannstadt) şi Michael Berg, un tânăr de 17 ani. 

Este un bestseller internaţional, tradus în aproape 40 de ţări şi distins cu prestigioase premii literare. Romanul a fost ecranizat în regia lui Stephen Daldry şi l-a avut ca producător pe Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes şi Kate Winslet în rolurile principale. Filmul a obţinut câte cinci nominalizări la Oscar şi, respectiv, la premiile BAFTA şi este câstiăatorul unui Glob de Aur.

Cititorul 
este povestea unei iubiri mai putin obişnuite: aceea dintre adolescentul Michael Berg, fiul unui conferentiar la facultatea de filosofie ostracizat din pricina insistenţei de a preda gânditori ce contraziceau ideologia nazistă, şi taxatoarea de tramvai Hanna Schmitz, cu douăzeci de ani mai în vârstă, care este gata de orice sacrificiu pentru a ascunde un secret ruşinos. Mai mult decât o iniţiere erotică, aceasta relaţie devine modalitatea privilegiată de investigare şi asumare a trecutului politic al unei întregi naţiuni; judecată şi condamnată pentru faptele comise în calitate de supraveghetoare într-un lagăr pentru femei din apropierea Cracoviei, Hanna influenţează profund modul în care Michael ajunge să resimtă responsabilitatea şi vina, transformând evenimentul istoric în realitate trăită.

Schlink, Bernhard

 Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut în 1944, la Bielefeld. A studiat ştiintele juridice şi din 1992 este profesor la Universitatea Humboldt din Berlin. A debutat ca scriitor cu romanul Dreptatea lui Selb (1987), primul volum dintr-o trilogie politistă care s-a bucurat de mare succes la public şi care cuprinde de asemenea volumele Înşelăciunea lui Selb (1922) şi Crima lui Selb (2001; Polirom, 2005). Afirmarea internaţională o datorează însă romanului Cititorul (1995; Polirom, 2002; 2011 în colectia „Top 10 +”), tradus în peste patruzeci de limbi, distins cu numeroase premii şi ecranizat în 2008. La Editura Polirom au mai aparut romanele Evadări din iubire (2000; Polirom, 2003) si Intoarcerea acasă (2006; Polirom, 2007).

Lectură plăcută ! Legăturile spre alte materiale sper să vă determine să citiţi această carte, sâmbăta !

Surse: www.polirom.ro, www.hotnews.ro, http://bucuresti.24fun.ro/, http://ro.wikipedia.org/

(Visited 262 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment