Săptămâna în care România sărbătorește Voluntariatul

Luni, 9 mai, a debutat sărbătoarea voluntariatului, celebrată în toată țara de organizații care implică voluntari în cauzele pentru care luptă, grupuri de iniţiativă bazate pe voluntariat, instituții care lucrează cu voluntari și scoli care promovează educația pentru voluntariat.

Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), eveniment anual inițiat și coordonat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, are loc în săptămâna 9-15 mai 2016 și reuneşte peste 330 de evenimente care sărbătoresc voluntariatul prin acțiuni publice de voluntariat, acțiuni de promovare a voluntariatului, evenimente de recunoaștere a meritelor voluntarilor organizate de partenerii SNV în localități mari și mici din întreaga țară. Anul acesta, SNV se desfășoară sub sloganul “Orice zi e bună pentru a fi voluntar!”.

SNV este o săptămână a porților deschise către voluntariat – o excelentă oportunitate pentru oamenii din comunitate, dar și pentru jurnaliști și reprezentanții autorităților publice, de a cunoaște voluntarii, organizaţiile şi cauzele care fac comunitatea mai frumoasă prin acţiunile lor de pe tot parcursul anului, cât şi o oportunitate de a testa voluntariatul. Târguri, expoziţii, colecte, crosuri, dezbateri, campanii, puncte de informare şi de recrutare, cât şi numeroase acţiuni concrete de voluntariat în domeniul social, ecologic, artistic, educaţional  îşi aşteaptă vizitatorii în comunităţi din toată ţara unde activează organizaţii şi voluntari care s-au afiliat evenimentului. SNV 2016 va prilejui, de asemenea, şi lansarea unei serii de mesaje video de promovare a voluntariatului culese de la voluntari care activează în diverse domenii, în diverse colţuri ale ţării. Colecţia  “Portret de Voluntar”, ediţia a noua, va putea fi accesata online în curând pe www.portretdevoluntar.provobis.ro.

SNV este un eveniment naţional anual, care are loc în a treia săptămână a lunii mai, menit să mobilizeze cât mai multe organizaţii şi voluntarii pe care aceştia îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunităţii pentru acesta şi pentru a recunoaşte public activitatea voluntarilor. Evenimentul este iniţiat şi coordonat la nivel naţional de Pro Vobis şi este organizat de partenerii locali ai evenimentului, la nivelul fiecărei comunităţi implicate.

Iniţiată în anul 2002, SNV a ajuns anul acesta la cea de-a cincisprezecea editie, fiind, în acest răstimp, un reper anual important pentru organizaţii şi instituţii care implică voluntari în toată ţara, alături de Ziua Internaţională a Voluntarilor (5 decembrie) şi Ziua Internaţională a Managerilor de Voluntari (5 nov.), de asemenea sărbătorite în România. SNV a pornit ca un model preluat din ţări cu tradiţie în astfel de evenimente, precum SUA, Canada sau UK, care a fost promovat de Pro Vobis în cadrul reţelei centrelor locale de voluntariat şi care a fost dezvoltat apoi, an de an, până la amploarea sa actuală. De la începuturile sale modeste – cu cca 100 de voluntari implicaţi în 10 localităţi – SNV se mândreşte acum cu aproape 10.000 de voluntari implicaţi anual de peste 150 de parteneri din peste 100 de localităţi urbane şi rurale, acoperind aproape toate judeţele ţării.

Ediţia SNV 2016 este promovată, alături de Pro Vobis, de organizaţii naţionale cu tradiţie în implicarea voluntarilor – Confederaţia Caritas Romania, Fundaţia Alături de Voi România, Fundaţia Estuar, Fundaţia Noi Orizonturi, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Habitat for Humanity România, Serviciul de Ajutor Maltez în România şi Societatea Naţională de Cruce Roşie Română, în calitate de parteneri naţionali ai evenimentului.

Comunicat de presă

(Visited 95 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment