Mircea Hodârnău lansează cartea: Medieşenii rock and roll la Sala Traube

Asociaţia culturală ,,Mediaşul Nostru“ şi Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaş vă invită sâmbătă, 27 februarie a.c., de la orele 19.00, la Sala Traube, la lansarea cărţii ,,Medieşenii rock and roll”, semnată de Mircea Hodârnău. Intrarea este liberă.

Evenimentul va fi însoţit de un concert susţinut de câţiva dintre eroii cărţii.

Cele două volume ,,Mediesenii rock and roll”, semnate de Mircea Hodârnău, conțin informații prețioase despre activitatea culturală medieșeană din perioada anilor 1950 – 2015.

12650981_937460923028080_23863278094006783_n
Primul volum prezintă cele mai importante formații și interpreți de muzică pop–rock din Mediaș, începând cu Ansamblul Gaz Metan din anii `50, care avea o orchestră de estradă și un quartet cu o activitate foarte bogată și apreciată, atât în oraș, cât și la nivel național, până la câștigarea concursului X-Factor de către medieșeanul Tudor Turcu și debutul Ioanei Vintu la celebrul Apollo Theatre din New York, unde și-au început cariera și megastarurile James Brown și Michael Jackson.

Prefața primului volum al cărții a fost scrisă de jurnalistul Andrei Partoș, cunoscut realizator de emisiuni muzicale. Andrei Partoș a avut un rol important în lansarea postului local RADIO VACANȚA COSTINEȘTI, este fondatorul revistelor muzicale „Pop Rock & Sport” (devenită ulterior „Pop Rock & Show”), „Vox Pop Rock”, s-a ocupat de revista Festivalului „Cerbul de Aur” de la Brașov, care cuprindea cronici și comentarii zilnice s.a.

Din iulie 2003 este realizatorul emisiunii „Psihologul muzical”, emisiune difuzată în fiecare vineri noaptea, pe Radio România Actualități, cu o prezență săptămânală de 270 de minute.

Este infinit mai greu să scrii despre oricare artist român, decât despre cei din lumea largă. Mircea a avut șansa și ambiția să vadă, să asculte nume sonore ale rock-ului, blues-ului mondial. Asta l-a ajutat să fie mai atent la ce se petrece în jurul lui. Nu s-a dus la orice concert, a ales și a făcut-o bine (AC/DC, Joe Satriani, Ozzy Osbourne, Metallica, Jethro Tull, Roger Waters, Santana, Def Leppard, Toto sau Johnny Winter). Această experiență, a concertelor, întâlnirilor cu mari vedete, dar și cu publicul potrivit, îți oferă o altă perspectivă asupra fenomenului, chiar și cel local. „Mediesenii Rock`n`roll” mi se pare o abordare necesară și esențială a vieții pop-rock a unui oraș. Dacă fiecare localitate medie sau mare ar avea câte un Mircea Hodarnau, istoria pop-rock a României s-ar scrie singură”, scrie Andrei Partos.

Cel de-al doilea volum cuprinde 34 de interviuri cu personalități medieșene din domeniul muzicii. Unii dintre ei încă mai locuiesc în Mediaș, alții s-au stabilit în alte orașe din țară sau în străinătate, în Germania, Statele Unite ale Americii sau Olanda.

Interviurile au fost realizate în perioada 2013–2015. Cel de-al doilea volum este prefațat de muzicologul Daniela Caraman Fotea, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 1968), a Biroului Secției de muzică ușoară (1975-1990), a Secției de muzicologie (din 2005), fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”, Membru al Uniunii Criticilor, Coregrafilor și Realizatorilor de Radio și Televiziune.

Cartea este, în fapt, un compendiu de arheologie. Evident, a pop rock-ului de Mediaș. Am poposit adeseori în oraș pentru înregistrări cu Filarmonica din Oradea și regretatul Ervin Acel (bisericile au o acustică fantastică). Am scris despre rock, încă din anii ’70, fără a bănui ce bogație muzicală s-a adunat, a proliferat pe acest meleag….Meritul autorului Mircea Hodărnău este excepțional. Informația în perpetuu, abil pusă în pagină, prezentată prin expozeul unor nativi – fii și fiice de Mediaș (majoritatea răspândiți astăzi prin lumea largă, prioritar în spațiul german), are atractivitate sporită, oferă celor care și-au îngemănat viața cu istoria orașului emoții în perpetuu”, spune Daniela Caraman Fotea. Domnia-sa care a lansat, în anul 1977, la Editura Muzicală, în colaborare cu Florian Lungu, volumul ,,Disco Ghid rock”, primul volum din România dedicat fenomenului muzical pop – rock.

Cartea este lansată sub egida Asociației Culturale ,,Mediașul nostru”, cu sprijinul Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A.

(Visited 223 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment