Umor irezistibil în ,,Pluralul Englezesc” la Sala Traube Mediaș

În urmă cu 40 de ani, tragi-comedia ,,Pluralul Englezesc”, de Alan Ayckbourn, se juca pe Broadway cu un succes fulminant. Cu un mesaj la fel de relevant astăzi, ca şi atunci, ,,Pluralul Englezesc” se joacă marți, 23 februarie 2016, de la ora 19, pe scena Sălii Traube, cu o distribuţie de excepţie, care dezvăluie întregul potenţial umoristic al piesei.

12439530_930192083754964_4782230960348991265_n
Medieșenii nu trebuie să rateze întâlnirea cu , care sub bagheta regizorală a lui Toma Enache creează roluri memorabile. Piesa prezintă trei Ajunuri de Crăciun, trei petreceri diferite, găzduite pe rând în bucătăriile a trei cupluri din trei clase sociale diferite: familia Sidney dornică de parvenire socială – soțul (Armand Calota) și soția sa Jane (Delia Nartea), familia arhitectului Geoffrey – (Constantin Cotimanis) și soția sa Eva – (Victoria Cocias) și familia bancherului Ronald – (Ion Dichiseanu) și soția sa, Marion (Cezara Dafinescu).


Acțiunea are loc metaforic în bucătăriile cuplurilor, determinând publicul să se identifice cu personajele. În camera neformală, oamenii își lasă garda jos și acționează fără să se ascundă. Ceea ce face ,,Pluralul Englezesc” nu doar una dintre cele mai bune piese a lui Ayckbourn, dar de asemenea, una dintre cele mai bune comedii contemporane din lume, este umorul său briliant, înrădăcinat într-o nemiloasă prezentare de slăbiciuni de caracter.


Urmărind soarta a trei cupluri profund incompatibile, de-a lungul a trei Crăciunuri consecutive, Ayckbourn atinge teme atemporale: inversarea rolurilor, ascensiunea şi decăderea socială, negarea orbitoare, atingând problema alcoolismului şi a depresiei. Geniul lui Ayckbourn, care este la ora actuală cel mai jucat dramaturg după Shakespeare, constă în umorul irezistibil cu care prezintă temele atât de amare ale societăţii. Drama pe care o trăiesc personajele din “Pluralul englezesc” nu devastează publicul, ci îi creează un şoc al propriei recunoaşteri, corectând viciul printr-o manieră constructivă.


,,Am vrut să scriu despre faptul că n-ar trebui să luăm totul de-a gata. Că norocul se poate schimba rapid, că un parvenit cu o ambiţie feroce, care se fereşte de orice fel de implicare emoţională, reuşeşte de obicei mai bine decât ceilalţi, care sunt traşi în jos de încărcătura emoţională. Las publicul să judece singur care e de preferat”, şi-a îndemnat dramaturgul publicul.


În funcţie de categorie, biletele se pot achiziţiona la preţul de 50 sau 60 de lei. Biletele se găsesc la Sala Traube.

Foto: www.cugetliber.ro

(Visited 255 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment