1 noiembrie – 87 de ani de la prima transmisiune radiofonică

Ascultam cu plăcere teatrul radiofonic, apoi dedicațiile muzicale și Radio în Blue Jeans. Toate acestea erau la posturile Radio România Cultural și Radio România Tineret. Timpul a trecut și ascult doar știri…:)

….

Astăzi, 1 noiembrie 2015, se împlinesc 87 de ani de când străbunicii și bunicii noștri au auzit pentru prima dată, la ora 17:00, la un aparat de radio : „Alo, alo, aici Radio București”.

Prima transmisiune radiofonică a postului Radio București a fost deschisă de profesorul Hurmuzescu în calitate de președinte al Consiliului de Administrație.

Acesta spunea: „În curând, radiofonia va deveni criteriu de judecată a gradului de dezvoltare a unui popor„.

A urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ca fiind ,,un suflet nou”, s-au difuzat muzică de dans, informaţii din presă, buletine meteo şi stiri sportive.

Emisiunile erau coordonate de un consiliu condus de D. Hurmuzescu, din care faceau parte I. Al. Brătescu-Voineşti, Dimitrie T. Alesseanu şi Mihail Jora.  După doar câteva zile a  apărut  primul număr al revistei Radiofonia, publicaţia oficială a societăţii.

La început, Radio Bucureşti (cum era cunoscută Societatea) avea emisiuni doar câteva ore pe zi, în program figurând ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice. Treptat au apărut şi primele emisiuni complexe :”Ora copiilor”, „Ora veselă”, „Ora femeilor”, „Cronica muzicală”, „Cronica dramatică”, „Poşta amatorilor”.

La 1 noiembrie 2008, odată cu sărbătorirea a 80 de ani de radio românesc, îşi începe emisia primul radio public online din lume dedicat copiilor – Kids Radio.

Un an mai tîrziu se reinaugura Sala Radio, complet renovată şi recondiţionată, considerată din punct de vedere acustic cea mai bună sală de concerte simfonice din Bucureşti .

Radio România înseamnă şapte  posturi naţionale, opt  posturi regionale, o agenţie de presă, şase formaţii muzicale, o editură şi un târg de carte.

-IMG3368_medium

Astăzi, redactorii postului de radio ar fi sărbătorit. Însă au pus drapelul în bernă. ,,Bună dimineața! Clădirea radioului m-a întâmpinat cu un drapel în bernă. Este doliu național astăzi. În holul de la intrare, pe un ecran, am citit „La multi ani Radio România”. Da, azi e sărbătoarea radioului. Din respect pentru cei afectați de tragedia din București, am ales să nu sărbătorim. Vom fi doar simplu, omenește, unii lângă ceilalți”, se comunică pe pagina de Facebook a postului de radio Radio România Cultural .

De la ora 20.00, pe www.radioromaniacultural.ro, a fost transmis un program muzical IN MEMORIAM – Program special. O emisiune Radio România dedicată victimelor tragicului eveniment din data de 30 octombrie.

Spun totuși La Mulți Ani și urez multă sănătate tuturor colegilor jurnaliști !

Despre istoria postului de radio găsiți mai multe informații aici și aici.

(Visited 164 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !