Mediaș Blog Awards 2015 : De 15 ani în blogosferă și tot mai am de învățat ! :)

În luna decembrie se împlinesc 15 ani de când am creat primul meu blog pe www.home.ro. Eram foarte pasionată și scriam în fiecare zi pe forumuri, încercând să învăț cât mai multe. Am creat atunci un blog de poezii, apoi un blog al Ziarului Realitatea și al Revistei Vrute si (ne)vrute. Am promovat bisericile săsești din Transilvania și scriam despre cărțile pe care le citeam. Nu mă gândeam să investesc și să cumpăr un domeniu, așa că…anii au trecut și toată munca mea a dispărut din lumea virtuală. M-am abonat atunci la Revista Bumerang și învățam din ea tot ce îmi plăcea. Și revista aceea a dispărut.

Un timp am rămas suspendată în alte proiecte, așa că primul blog pe care m-am hotărât să-l creez, a apărut în 2008, acum 7 ani. Am învățat copii, tineri și adulți să se promoveze pe internet, să își descrie pasiunile prin intermediul unei pagini personale pe internet și să nu se oprească din scris. Dacă ar fi să mă uit în statistici, numărul lor se ridică la peste 200 de persoane care au cochetat cu un blog, în acești 7 ani. Astăzi, puțini mai scriu. Este ciudat cum timpul ne răpește pasiunile pe care altă dată le împărtășeam cu toți. Oameni dragi, care au dispărut din blogosferă. Mai caut uneori pe internet, dar nu mai găsesc nimic din parfumul vremurilor trecute. Doar numere și atât.

De 7 ani particip la Mediaș Blog Awards. Uneori mă înscriu ca și concurent, alteori particip la eveniment, de drag. Au fost mulți bloggeri și ni s-a dus vestea ce comunitate frumoasă suntem noi. Medias Blog Awards urmărește și dezvoltarea comunității virtuale medieșene și consolidarea parteneriatelor între bloguri. În 2009 am fost 41 de participanți, în 2010 – 44, în 2011 – 53, în 2012-49, iar în 2014 -21. Numărul scade încet încet. Unii pleacă, alții vin. Unii rămân pe loc, alții continuă. Uneori nu contează cine a făcut pas în blogosferă, cine te-a îndrumat. Contează că ai încercat ceva nou și ai învățat.

În anul 2000, când mă luptam să învăț să urc un site pe www.home.ro, nu era nimeni în jur care să mă tragă de mânecă și să-mi spună că fac bine sau nu un lucru. Citeam din cărți și mă gândeam că e frumos să promovezi turistic zona sau să scrii despre evenimentele din orașul tău. Ce vremuri…

20151126_194645-150x150 20151126_195120-150x150

Și acum iau notițe și mă blochez în lumea aceasta virtuală care evoluează, atât de repede, precum respir. De când l-am auzit pe Chinezu, că e necesar să îți cumperi un domeniu, dacă vrei să faci ceva cu blogul tău, am înțeles și l-am contactat pe Cosmin Tătaru.  Pagina mea este găzduită la el. Știu că uneori mă cam pierd în culori și erori, dar Cosmin este acolo și repară cât de repede poate! 🙂 Mulțumesc Cosmin pentru răbdare !

Feri Teglaș ne adună an de an și ne atrage cu teme noi. Anul acesta a fost o ediție specială. O conferință, cum rar mai întâlnești. Date multe și informații utile, pentru pasionații acestui domeniu. Îmi lipsea acest gen de eveniment, în care să ai pe cine să întrebi, atunci când nu îți sunt clare anumite lucruri. Știați că în România sunt 13172 de bloguri active și că 51% din cei care dețin bloguri sunt femei ? 🙂

Temele au fost generale, însă presărate cu sare și piper. Exact de ce ai nevoie pentru a primi un impuls să mai creezi ceva pe blog.

  • – ce este un blog ?
  • – cum îți construiești un blog, de la A la Z ( platforma gratuită vs. domeniu propriu, blogspot vs. wordpress)
  • – cum să-ți faci un plan editorial și ce să scrii pe blog
  • – cum să monetizezi un blog ( marketing afiliat, advertoriale, linkuri, campanii)
  • – blogging și podcasting
  • – avantajele bloggingului

Temele au fost susținute de Feri Teglaș, Mircea Hodârnău și Cosmin Tătaru.

Un blog îți poate aduce o serie de beneficii, nu doar în bani, ci și materiale. Trebuie să ai un scop și să știi ce îți dorești de la el. Trebuie să ignori cârcotașii, pentru a nu te îndepărta de la obiectivul tău.

Personal am învățat multe. Cosmin Tătaru mi-a amintit de perioada mea la Radio Mediaș 725, când mă trezeam și îmi așezam casetele în ordine, cu muzica pe care să o difuzez în emisiune, îmi scriam textul pentru fiecare subiect și apoi improvizam, pornind de la ideea de bază. A vorbit despre podcasting și la început notam fără să fac legătura cu ce înseamnă și ce presupune acest subiect abordat. De fapt sunt materiale audio. Ce făceam la radio. Poveștile mele de Crăciun de pe Trilulilu pe care le-a prelucrat Daniel Dăbăcan în studio, nu sunt podcasturi, dar măcar sunt un început. Știu că necesită cunoștințe multe de tehnică și nu mi-ar strica un curs despre așa ceva.

Din punctul meu de vedere, această conferință a fost constructivă. Am primit și diplomă pentru blogul meu www.antonelasofiabarbu.ro și am început să mă reinventez. Poate anul 2016 va fi așa cum mi-l doresc în lumea blogosferei. Cred că uneori e bin să te desprinzi de realitate și să pătrunzi în Second life, cu toată creativitatea pe care o cultivi !

Felicitări Feri Teglaș și mulțumesc Angela Păucean că ai avut răbdare cu noi atât de mult la Casa Gazelor Naturale ! Dacă era după mine, mai stăteam până mă lămuream cum stă treaba cu monetizarea blogului. 🙂

Nu-mi rămâne decât să învăț din tutoriale și să sper în ajutorul lui speaker-ilor !

Pe curând la Mediaș Blog Awards 2016 !

 

(Visited 160 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !