Proiectul SEMPRE AMALIA dedicat Amáliei Rodrigues îmbină muzica portugheză cu arta plastică în opt oraşe din România

Proiectul SEMPRE AMALIA dedicat Reginei Incontenstabile a Muzicii Fado este prezentat în România de către artistul portughez Ricardo Caria şi îmbină muzica portugheză cu arta plastică.

Susţinut de Ambasada Portugaliei, Ricardo Caria va susţine nouă spectacole în opt oraşe din România: Brașov, București, Sibiu, Deva, Cluj Napoca, Timișoara, Arad  și Oradea, începând cu data de 11 aprilie 2016. Turneul Sempre Amalia va debuta la Brașov, orașul în care Amália Rodrigues participa la Festivalul Cerbul de Aur, în urmă cu 48 de ani.

Sunt pregătite două ore de muzică preluată în exclusivitate din repertoriul Amáliei, cu momente de incursiune în viața plină de enigme a faimoasei artiste, poezie, momente de dans și teatru, toate cu un singur scop: o călătorie înapoi în timp, pe ritmuri de chitară portugheză, pentru a retrăi și pentru a încerca să deslușim împreună cu artistul portughez misterul vieții celei care a schimbat istoria muzicii pentru totdeauna.

În fiecare oraş, de la ora 17:00 vor fi organizate în holul sălilor de spectacol, expoziții de artă. Contribuția Ambasadei constă în organizarea unei expoziții de tablouri care prezintă istoria muzicii fado, acest stil de muzică ce a fost înscris în UNESCO, la 27 noiembrie 2011 ca Patrimoniu Cultural Imaterial al Portugaliei. A două expoziție va aduce în prim plan imaginea Amáliei Rodrigues într-o serie de tablouri ale artistelor plastice Amalia Suruceanu din Cîmpina și Ioana Duma din Mediaș.

Luis Coelho va aduce din Portugalia, special pentru acest turneu naţional, chitara portugheză şi îl va acompania pe artistul Ricardo Caria.  Această chitară este o lăută în formă de pară, cu douăsprezece coarde și scoate un sunet melodios ca o invocație a destinului potrivnic, ce trezește sentimente puternice de amor și saudade (dor), de nostalgie și regret.

Tot din Portugalia va ajunge şi Alfredo Almeida, pentru a cânta la chitara clasică. Cei doi instrumentiști vor fi alături de trupa Alma no Fado şi vor încânta publicul din cele opt oraşe ale ţării.

Ambasadorul Portugaliei E.S. Dr. João – Bernardo WEINSTEIN  l-a ascultat pe artistul portughez cântând și a fost surprins atât de vocea sa, cât și de repertoriul variat.

,, Dincolo de plăcerea de a cânta și de dorința de a face cunoscută muzica  fado, o contribuție portugheză deosebit de importantă pentru Patrimoniul Imaterial al Umanității, Ricardo Caria caută de fiecare dată să dea mai departe și împărtășească cu publicul său o poveste din patrimoniul portughez.

În fond, își dorește să profite de acele momente în care se află alături de public, pentru a împărtăși un moment de tradiție și cultură portugheză. Pentru Ambasada Portugaliei la București este o mare plăcere să sprijine acest artist, începând prin a-l încuraja să continue, să meargă mai departe cu răspândirea și prezentarea muzicii noastre și culturii noastre în general. Îi doresc mult succes lui Ricardo și sper ca toți cei care îl pot auzi cântând să fie din ce în ce mai numeroși, cei care împreună cu el pot împărtăși poveștile pe care le aduce’’, transmite E.S. Dr. João – Bernardo WEINSTEIN în scrisoarea de recomandare artistului portughez.  

Artistul Ricardo Caria promite o primăvară plină de culoare și pasiune. Acest turneu face parte dintr-un proiect amplu în care și-a propus să promoveze muzica fado și cultura portugheză în România, țara pe care o îndrăgește de 11 ani.

Spectacolele vor începe de la ora 20.00, în fiecare oraş şi vor fi susţinute în următoarele locaţii conform programului acestui turneu:

Brașov – 11 aprilie – Teatrul Dramatic

București –  12 aprilie- Teatrul de pe Lipscani. 

Sibiu – 13 aprilie – Sala Thalia

Deva – 14 aprilie – Teatrul de Artă

Cluj-Napoca – 15 aprilie – Casa de Cultură a Studenților.

Timișoara 18 aprilie – Sala Capitol

Arad – 19 aprilie –  Teatrul de Marionete

Arad – 20 aprilie  – Teatrul de Marionete

Oradea -21 aprilie – Teatrul Regina Maria

Biletele s-au pus în vânzare de la începutul lunii martie la casele de bilete, pe internet și într-o librărie, iar prețul unui bilet este de 35 lei:

Brașov – Teatrul Dramatic

Bucureștiwww.bilete.ro (http://www.bilete.ro/concert-sempre-amalia-fado-12-apr-2016), www.bilet.ro (http://www.bilet.ro/event.php?id=7366)

Sibiu – Sala Thalia

Deva – Teatrul de Artă

Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenților (nr. Tel 0741.031.580)

Timișoara – Sala Capitol

Arad -Librăria Corina,  Strada Mihai Eminescu, nr. 2

Oradea – Teatrul Regina Maria și la Casa de Cultura a Sindicatelor

1817_1704334549813257_2429083632733666063_n

(Visited 302 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment