Domnul Tic și alte iubiri de prin lume – o carte despre voluntariat și fericire

Dragă TIC,

am așteptat să ajungă în camera mea, raza de soare de la ora 17.00 și să încep scrisoarea mea către tine. Îți voi scrie despre tine, TIC doi, așa cum mă pricep eu mai bine. Din suflet…

Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” scrisă de autoarea Laura Baban, continuă aventurile tale de cățel alături de oamenii dragi: Laura și Andrei. Cartea este tipărită tot la FED PRINT, coperta îi aparține tot Deliei Tomei, iar desenele în alb și negru sunt semnate de Nica Raluca. Jurnalul Laurei cuprinde în jur de 300 de pagini și este împărțit în șapte călătorii pline de culoare și de zâmbete.

TIC,

lângă laptop s-a așezat o albinuță călătoare și tot dă din aripi să-i spun despre tine. Paco stă liniștit în fotoliu, visează la plimbări cu avionul, iar albinuța își face de cap. Nu vreau să o alung, pentru că Paco sare imediat din lumea viselor și latră tare la ea, apoi la mine și iar la ea, de îmi fug ideile despre carte. Acum stă cuminte și nu mai bâzâie. I-am promis o fotografie de final, cu tine.

IMG_20151023_165807

Această carte nu vreau să o împart cu nimeni, până nu mă încarc sufletește ca dintr-un borcan cu miere și nucă verde. O citesc pe furiș sub plapumă, iar Paco își bagă boticul umed și simte mirosul tău de cățel. Încep să mă alint cu el de la o pagină la alta.

TIC,

ai pornit prin lume, măi băiatule ! Nu ți-au ajuns plimbările cu bicicleta sau cu trenul ! În acest volum călătorești și cu avionul și dai, cu codița ta, la o parte norișorii, scriindu-ne pe aripa avionului mesajul: Nici o zi fără să citeșTIC ! 🙂

Am pornit și eu pe urmele Laurei și am început să cutreier orașele, să simt efervescența din gări, să alerg după autobuze și să merg la cumpărături. Laura și TIC știu cele mai bune magazine second hand unde se găsesc rochii de poveste sau alte jucării pentru căței.

Iau cartea în mână și  fac un semn cu degetul pe hartă: Islanda, Germania, Franța, Elveția.  Seamană cu o inimioară de TIC. 🙂

Cartea aceasta ne arată cât este de frumos să fii voluntar, departe de țara ta, cu oameni străini, dar prieteni în final și ce minunat este să ajuți o comunitate ce trăiește pe o insulă. Cât de simplu este să îți oferi serviciile în diverse domenii, cum te poți adapta și cum te poți desprinde de muncă pentru a trăi intens ca într-un tablou pictat din Islanda.

Știați că…Islanda a produs mulți scriitori mari, dintre care cel mai cunoscut este Halldór Laxness, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1955 (singurul islandez care a primit un premiu Nobel) ?

Sau că… islandezii sunt avizi consumatori de literatură, având cele mai multe librării pe cap de locuitor din lume ?

Laura Baban se îndrăgostește de un munte, la poalele lui stă un ou de dragon. Căutați să vedeți orașul Eskifjörður  și veți înțelege că o persoană romantică nu poate pleca de acolo, până nu îi bate inima tare tare : Bum ! Bum !

Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” este cu multă iubire ce urcă și coboară, ca pe un portativ, de sus ( de la înălțimea lui Andrei), până jos la TIC (cel mic), cântând o melodie despre poveștile care nu se termină niciodată, în care se aud în fundal ceasurile atât de iubite ale Laurei: TIC ! tac ! Ding ! Dong !

Un capitol emoționant este cel despre Daria. Să nu te superi Laura, dar nu am putut să-l citesc până la capăt. Din pagini curg lacrimi…Am lăsat cartea din mână două zile, gândindu-mă la Daria și apoi la Diana cu Vanilie, tinere care aveau toată viața înainte și care aduceau stropi de fericire în inimile celor care le-au cunoscut. Au rămas în urmă cărțile, iar ele sunt îngeri care ne veghează. Am citit între timp viața unui copil de zece ani, Oscar și Tanti Roz și astfel am înțeles că Dumnezeu ne dă cu împrumut viața și când nu mai suntem pe pământ, ne putem bucura alături de el, acolo Sus în Cer.

Laura, tu ne înveți să ne jucăm cu iubirea și ne dai cele mai frumoase rețete pentru a fi fericiți ! Am avut emoții alături de tine când am citit că TIC a mâncat o ciocolată întreagă. Știu ce înseamnă asta ! Am dat repede la ultima pagină, de parcă am uitat că TIC are cont pe Facebook și e activ ! Cu bucurie am citit alte pățanii și alte reguli scrise de el. M-am liniștit ! Bine că TIC e ușor și îl poți face titirez.

Mi-a plăcut enorm provocarea de a fi celălalt ! O idee bună de a ne pune în pielea celuilalt, mai ales atunci când suntem prea răsfățate ! :)))

L-am cunoscut și pe Janosh, cățelul din Germania și mai nou îl știu și pe Tobi. I-am cunoscut pe părinții tăi și am călătorit cu tine la Gheorgheni, printre tei, acolo unde ai fost tu mică, așa ca TIC.

Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” aduce în valiză multe iubiri așezate în borcane cu dulceață și învârtite cu o codiță de TIC, până devin dulci dulci, de te lingi pe degete de dor de povești noi.

Sunteți trei călători prin lume, fără a știi unde veți locui săptămâna viitoare, în ce baie veți face duș sau în ce fotoliu te vei adânci cu laptopul în brațe pentru a scrie în jurnalul tău.

Trei călători asemeni celor trei magi, care aduc cu ei daruri poleite cu aur și cuvinte pentru sufletele acelor oameni care au nevoie de ele pentru a merge mai departe prin viața lor.

Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” a adunat de data aceasta 200 de persoane care l-au îndrăgit pe TIC și au contribuit la editarea ei. La editarea cărții TIC 3 sper să fie 300 de oameni dragi care să te susțină și printre ei să mă număr și eu, cu tablourile și cutiuțele mele cu aromă de cafea. 🙂

Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume costă 38 de lei și se poate comanda de la Shop Savoia. Toți banii vor ajunge la autoare, pentru a edita alte cărți frumoase, iar un procent din vânzarea ei vor ajunge la o asociație care are grijă de căței, nu atât de norocoși precum TIC.

Este un cadou de suflet pentru cei de toate vârstele. Se vor bucura de ea, copiii, adolescenții, adulții și bunicii.

Cam așa închei povestea mea, măi TIC. Știu că tu ai regulile tale și povestea ta, dar așa am simțit să scriu despre călătoriile voastre.

,,Haide, ne revedem în următoarea poveste !

Și un fragment din următoarea poveste a apărut pe blogul tău. Cu permisiunea ta voi copia o bucățică de suflet, aici pe blogul meu, unde te-am așezat alături de autorii mei dragi: Nicholas Sparks, Paola Calvetti, Eizabeth Gilbert.

,,Știi? Îți mulțumesc. Îți mulțumesc pentru că niciodată n-a trebuit să mă lupt pentru iubirea ta. Am găsit toate ușile deschise în sufletul tău. M-ai lăsat să-mi las bicicleta în hol, să nu mi-o fure nimeni. M-ai lăsat să cânt (tu ai fost primul care mi-a spus că îți place cum cânt). M-ai lăsat să scriu. Să tac, să-i ascund lui Tic o piatră în plapumă. M-ai lăsat să-mi cumpăr cărți și să-ți umplu rafturile. Doar pentru o pereche nouă de pantofi mă puneai să arunc alta veche. Nu-ți plac grămezile de lucruri. Doar grămezile de povești.

TIC, albinuța a adormit. Îi fac o fotografie pe furiș, apoi o învelesc într-un șervețel alb, să nu mă înțepe. Îi cânt un cântecel de leagăn și o așez pe frunza unei mușcate. Când se va trezi îi va mirosi a miere și va știi că acolo se găsesc cele mai dulci povești despre fericire.

TIC,

îi mulțumesc din nou Mihaelei Hanganu de la Biblioteca Stroe Beloescu din Bîrlad, pentru că fără ea, nu începeam să te citesc.  Așa am văzut cu ochii mei că exiști cu adevărat, nu ești un cățel drăgălaș din pluș.

TIC,

îi mulțumesc Laurei pentru că este un om solar și ne lasă să ne cuibărim între filele cărților ei, fără a pune un semn de carte la o pagină anume.

TIC

ție îți spun așa cum spune Laura,

MulTICmesc ! Să ai sănătate multă pentru a fii ghiduș ani întregi de acum înainte pentru noi povești ale Laurei.

Și acum gata, măi TIC !

Albinuța doarme, Paco sforăie cum sforăie cățeii ce dorm cu lăbuțele în sus, iar eu închei cu zâmbetul pe buze, spunându-mi în gând: Acum știu ce să fac pentru tine !

Cu drag, Antonela, Paco și albinuța călătoare !

IMG_20151023_165420

(Visited 334 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

2 comments

  • Pare a fi o carte scrisă cu sentimente în loc de cuvinte, cu lacrimi și râsete în locul semnelor de punctuație. Și, ce mai, aromele nelipsite: nuci verzi cu miere… hîm! Cu adevărat e o prezentare care te determină să cauți fuga fuguța cartea. Și tic, și tac si muuulțumim pentru recomandări!

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !