Dragă TIC,
în cameră intră ultima rază de soare care îmi amintește că vine toamna. Încet încet se lasă seara și îmi croiesc drum prin hârtiile scrise de mână, despre tine. Paco sare pe pat, pe laptop, pe caiete și adoarme cu boticul lângă boticul tău umed de pe ecran, șoptindu-ți în loc de Noapte bună :,, Șșșșt ! Mami scrie despre aventurile tale și ale Laurei ! Ce fotografie frumoasă ți-a făcut Andrei ! Îți stă bine printre frunze ! Șșșșt ! Trebuie să fim cuminți, nu? ”
Dar cine este acest Domn Tic care mi-a umplut inima de bucurie ? Cine sunt Laura și Andrei – oamenii lui Tic, care trăiesc, iubesc și zâmbesc ? Cine sunt cei care au făcut o magie pentru ca acest cățel ce dă din coadă, sare, linge și se agită să ajungă eroul principal dintr-o carte ?
Laura Baban, fata lui TIC – tânăra în vârstă de 27 de ani, autoare a cărții ,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” , născută la Gheorgheni.
Domnul TIC – un cățel de rasă bishon, un ghemotoc maro care se plimba după mama lui și care poartă numele personajului din cartea ,,Cireșarii” de Constantin Chiriță. Un cățel de 50 de Euro.
Andrei Melinte – un tânăr pe care Laura îl cunoaște pe rețeaua de socializare Facebook și care o invită într-o zi la un ceai. Este pasionat de fotografie, are o bicicletă, studiază în Germania și este…omul Laurei !
Aceste trei personaje, te invită să vii cu valiza în viața lor, să rămâi acolo, să trăiești, să iubești și să zâmbești. Când te-ai umplut de sentimente frumoase, îți faci frumos bagajul și pleci acasă la tine, pentru a trăi fericirea alături de cei din jur. Nu ai nevoie de mult pentru a învăța să fii fericit, dar dacă nu știi cum să faci asta, intră cu papucii de casă și în pijama între cele 200 de pagini ale cărții ,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” și ia notițe.
Cartea Laurei este cel mai frumos cadou primit de la Mihaela Hanganu, de la Biblioteca Municipală din Bîrlad, cu tot cu autograful lui TIC pentru cățelul meu, Paco. Mi-am dorit-o din tot sufletul și am așteptat-o cu nerăbdare.
Nu eram pregătită să îndrăgesc atât de mult un alt cățel, însă TIC se gudură pe lângă tine, te latră zgomotos, se pisicește și în final, nu ai de ales și îl iubești !
,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” nu este o carte pe care să o citești cu sufletul la gură, deși asta simți în fiecare moment. Este o carte pe care trebuie să o subliniezi cât mai colorat, cu toate momentele unice, care nu se mai întorc în viață și pe care vrem să le împărtășim altor persoane dragi.
Cartea cu TIC, aduce din paginile ele miros de dulceață, de noroi, de pădure, de vânt, de ploaie și se desprind din loc în loc, baloane de săpun. O citești la micul dejun, la prânz și apoi seara, când ultima rază de soare îți pătrunde în cameră. Te uiți apoi pe pagina Laurei și a domnului Tic, de pe Facebook, vezi că sunt bine, trăiești viața lor în prezent și apoi adormi în patul tău, cu mâna în blănița cățelului sau a pisicii care fac parte din realitatea ta și pe care îi iubești acum, pentru că ai învățat și ce simt ei, de două ori mai mult.
Domnul TIC este un proiect făcut de oamenii lui TIC, de pe rețeaua de socializare. Povestea a început când Tic a fugit de acasă, îndrăgostit fiind de o cățelusă pechineză. Totul a fost donație și au contribuit în jur de 100 de oameni cu suflet mare. Coperta este realizată de Delia Tomei, fotografiile din carte îi aparțin lui Andrei Melinte, iar tipărirea ei este făcută la FED PRINT. Cartea este desprinsă dintr-o poveste și toată viața cuprinsă între 200 de pagini, te face să te transformi în Alice și să petreci multe zile colorate într-o carte magică.
Unii oameni cred că este o carte doar despre cum să crești un cățel, când aud de Domnul Tic, însă nu este deloc așa. Este jurnalul Laurei Baban, fata lui Tic și iubita lui Andrei, un jurnal precum o carte cu povești și parfum de ceai, acel ceai miraculos, la care Andrei a venit cu un rucsac în spinare, ca și cum era doar în trecere prin lumea minunată a unei fete din Gheorgheni. Pentru că acest oraș îmi este foarte drag, mă determină să spun despre carte că este redactată acum mult timp, nu la un laptop, ci la o mașină de scris, cu acorduri de pian, la o cofetărie romantică numită ,,Nostalgia”.
Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” nu este doar despre cei trei mușchetari, ci o găsești în prim plan pe bunica, acest D’Artagnan viteaz, care se strecoară în sufletul nostru cu parfum de gutui sau cu miros de iarbă proaspătă. Bunica este cea care îi modifică Rochiile de poveste ale Laurei, îi pregătește pâine proaspătă în cuptor, îl drăgălește pe Tic și scoarmănă pământul în grădină, mângâiată de razele de soare.
,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” este o jucărie la pachet împreună cu Domnișoara Ceai.
Scrisă într-un moment în care trebuia restabilită imaginea cățeilor din România, ,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” aduce în sufletele noastre cele mai frumoase pietre, pe care trebuie să le așezăm cu grijă pe o etajară și să le pictăm în culorile curcubeului, pentru a ne zugrăvi viața noastră, cu un Tic sau fără un Tic.
Pe fiecare pietricică, TIC al Laurei Baban ne învață cum să ne bucurăm de lucrurile mici, arătându-ne chiar și scrisoare lui sensibilă pentru Moș Crăciun. Pe fiecare pietricică, TIC al Laurei Baban ne lasă un dicționar al fericirii, pe care trebuie să-l citim și să-l respectăm, dacă vrem să zâmbim toată viața.
,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” se încheie ca într-un film vintage, cu o fată citind la lumina unui lampadar, stând într-un fotoliu, cu un cățel adormind lângă ea, cu un sărut pe frunte pus cu grijă de un băiat romantic și un disc de vinil ascultat la un gramofon. Un pictor talentat ar surprinde acest moment de final al cărții și ar monta pe pânză un lampadar adevărat, care să ne lumineze calea spre o lume mai bună, o lume din care Laura face parte și care ne demonstrează că oamenii sensibili, ultimii romantici ai țării, vor rămâne lângă inimile noastre, ca o rază de soare.
Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” costă 38 de lei și se poate comanda de la Shop Savoia. Toți banii vor ajunge la autoare, pentru a edita alte cărți frumoase, iar un procent din vânzarea ei vor ajunge la o asociație care are grijă de căței, nu atât de norocoși precum TIC.
Este un cadou de suflet pentru cei de toate vârstele. Se vor bucura de ea, copiii, adolescenții, adulții și bunicii.
Cam așa închei povestea mea, măi TIC. Știu că tu ai regulile tale și povestea ta, dar așa am simțit să scriu despre tine alături de Laura, Andrei și Bunica.
Ne revedem mâine, când îmi voi deschide inima în fața ta, scriind despre ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume”.
Cu drag, Antonela și Paco.
P.S. Paco îți mulțumește pentru autograf și abia așteaptă să vă întâlniți pentru a pune o lăbuță pe al doilea volum și pe al treilea, al patrulea…și tot așa, până la o sută de volume cu TIC tac, ceasul pe care îl aud doar cățeii cuminți !
Add comment