Laura Baban : ,,Voluntariatul te aruncă în lume așa cum un job n-ar putea niciodată.”

Laura Baban este o tânără scriitoare născută în orașul Gheorgheni, acum 27 de ani. Lucrează ca Social Media Specialist și scrie texte de copywriting. Are câteva brand-uri de care se ocupă zi de zi.  Din asta trăiește, așa câștigă banii pentru călătorii, pentru chirii și mâncare, dar și pentru  recompensele lui Tic. În prezent, stă în Konstanz, în Germania și are grijă de doi căței: Janosch și Tobi. Postează zilnic fotografii despre lucrurile minunate care li se întâmplă celor trei: Laura, Tic și Andrei. Din când în când pe pagina Domnului TIC, apare în toată splendoarea lui, câinele Janosch. TIC mârâie, dar cu drag ! 🙂 Sunt foarte multe aprecieri și comentarii, ca și cum întreaga lume este conectată la viața lor. Nici o zi fără TIC, nici o zi fără Laura ce poartă la gât aparatul de fotografiat al lui Andrei. Nici o zi fără Andrei ! Nici o zi fără cei trei !

Cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” scrisă de autoarea Laura Baban, continuă aventurile tale de cățel alături de oamenii dragi: Laura și Andrei. Cartea este tipărită tot la FED PRINT, coperta îi aparține tot Deliei Tomei, iar desenele în alb și negru sunt semnate de Nica Raluca. Jurnalul Laurei cuprinde în jur de 300 de pagini și este împărțit în șapte călătorii pline de culoare și de zâmbete.

Cartea aceasta ne arată cât este de frumos să fii voluntar, departe de țara ta, cu oameni străini, dar prieteni în final și ce minunat este să ajuți o comunitate ce trăiește pe o insulă. Cât de simplu este să îți oferi serviciile în diverse domenii, cum te poți adapta și cum te poți desprinde de muncă pentru a trăi intens ca într-un tablou pictat din Islanda.

12038047_10207031719925505_36610905637515128_n

Pentru că  fac voluntariat de peste 20 de ani, pentru că iubesc bibliotecile și pentru că îmi place să citesc am realizat un scurt interviu cu Laura Baban pe această temă.

Ce metode trebuie găsite pentru a-i determina pe tineri să citească?

Laura Baban: Cred că în primul rând faptul că tot mai mulți scriitori pun scurte fragmente de gânduri, ori povestesc întâmplări, ori chiar rup bucăți de literatură și postează pe Facebook este un fel de-a-i face pe tineri să citească. Se simt mai aproape de autorii lor preferați și, mai important, descoperă alții noi cu ajutorul prietenilor care distribuie. Asta mi se pare foarte mișto!

Cum vezi bibliotecile din România? Ce șansă le dai celor mai mici, așa cum este cea din Gheorgheni?

Laura Baban: Bibliotecile românești au nevoie de spații creative pentru sălile de lectură. Am rămas cu aceleași bănci de lemn pe care eu una mi-am cam rupt spatele în facultate. Iar ca șanse… nu știu ce să zic. Biblioteca din Gheorgheni își vinde unele dubluri de cărți pentru că nu mai au spațiu. Bibliotecile trebuie să fie pregătite să crească, pentru că toate cărțile au valoare, și cele vechi, dar și cele noi. Și atunci, în aceeași clădire cu aceleași depozite, unde să își întindă alte cărți brațele când nici cărțile vechi nu-și mai găsesc tot timpul locul?

Dacă ar fi să scrii 3 citate motivaționale, care ar fi acestea?

Laura Baban:

,,Citește. Citește. Scrie.”

,,Din bucata mea de pâine am hrănit un om și-un câine.”

,,La finalul zilei întreabă-te dacă ai făcut azi ceva astfel încât să schimbi un pic lumea în bine. Fă în așa fel încât răspunsul tău să fie mereu «Da!»”

Și încă un citat mai las aici, dacă tot mi l-am amintit: ,,Un vapor e în siguranță în port, dar un vapor n-a fost construit pentru asta.”

Cum ai descrie voluntariatul și cum i-ai determina pe alți tineri să facă voluntariat?

Laura Baban: Voluntariatul îți schimbă cu totul unele perspective. Te aruncă în lume așa cum un job n-ar putea niciodată, pentru că te duci fără să aștepți nimic în schimb. Și deja pleci cu un bagaj în minus. Noi am fost voluntari în Islanda pentru trei luni și a fost o experiență care ne-a schimbat. Dar despre asta e vorba. Despre a trece prin stări pe care nu le-ai mai trăit, alături de oameni pe care nu-i cunoșteai atât de bine precum credeai. Așa crești. Scriind despre experiențele tale, așa îi motivezi pe oameni să încerce și ei. Căci văd cum e, văd că se poate și prind curaj.

Ce cărți te-au marcat în viață și le-ai recomanda tinerilor?

Laura Baban: Aș vrea ca toți copiii să citească ”Cireșarii”. Eu am o memorie foarte proastă a cărților citite și nu-mi amintesc multe titluri. Dar îmi amintesc de Victor Hugo – Ultima zi a unui condamnat la moarte și de Ernest Hemingway – Pentru cine bat clopotele.Le recomand din suflet.

Îți mulțumesc, Laura Baban și îți urez mult succes în toate proiectele tale !

Vă recomand să-i citiți cele două volume. Pot fi achiziționate de pe site-ul Shop Savoia.

Recenziile le găsiți aici. 

 Sursă fotografie: Facebook.

(Visited 373 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !