Ioana Duma dedică o Expoziție de pictură Amaliei Rodrigues în Proiectul SEMPRE AMALIA

Ioana Duma, voluntară în Programul Voluntarii cărților din Bibliotecă și elevă la  Liceul teoretic ,,Axente Sever”  din Mediaș, profilul matematică – informatică are bucuria de a expune zece tablouri în care a surprins personalitatea Reginei Incontestabile a Muzicii Fado în cadrul Proiectului SEMPRE AMALIA derulat de artistul portughez Ricardo Caria în opt orașe din România: Brașov, București, Sibiu, Deva, Cluj Napoca, Timișoara, Arad și Oradea, în perioada 11 – 22 aprilie 2016.

Prezentă în emisiunea ,,Femeia…înainte și după 40 de ani”, difuzată la Radio Ring în data de 4 aprilie, de la ora 18.15, Ioana a vorbit despre muzică fado și despre pictură.

A început să picteze  de când era mică, nu a fost ceva spontan. Fiind la grădiniță îi cerea doamnei educatoare foi ca să mai poată mâzgăli ceva. ,,Mereu mi-am imaginat foaia goală ca pe o poveste care așteaptă să fie scrisă”. 

Pasiunea Ioanei pentru artă s-a dezvoltat treptat, cu fiecare nouă lucrare se ambiționa mai mult să o realizeze și mai bine pe următoarea. ,,Era și este ceva suprem pentru mine, să-mi creez propria lume așa cum mi-o doresc”. 

De-a lungul anilor au îndrumat-o mai mulți mentori pe partea de artă plastică, iar cel mai drag dintre toți îi este domnul Vasile Popescu, artist plastic medieșean și Președinte UAP, Filiala Mediaș. ,,Este, pentru mine, singurul artist, dintre cei pe care îi cunosc, a cărui lucrări îmi doresc să le copiez. Un caracter pur, fără menajamente care vorbește prin acuarele”. 

Ioana Duma este susținută de părinți și de prieteni. Nu se imaginează făcând altceva înafară de pictură și informatică. O inspiră biroul ei de acasă. De ce? ,,…pentru că este locul cel mai drag.  Chiar dacă este dezordine tot timpul pe el. Cărțile și variantele de bac se întâlnesc cu pensule murdare si creioanele tocite.” 🙂

Ioana Duma este voluntară încă din clasa a IX-a. A început la Consiliul Local al Tinerilor, iar de doi ani activează la Bibliotecă în cadrul Programului Voluntarii cărților din Bibliotecă.

În luna aprilie se va alătură echipei SEMPRE AMALIA și va fi nu doar artista care va expune zece lucrări alături de Președinta Uniunii Artiștilor Plastici, Sucursala Câmpina, doamna Amalia Suruceanu, ci  și voluntară pentru o zi, în două orașe în care artistul portughez Ricardo Caria va susține spectacolele dedicate Amaliei Rodrigues, mai precis la Sibiu și Cluj Napoca. Alături de Ioana, vor fi mai mulți voluntari din Mediaș, dar și spectatori care vor veni atât la vernisaj, cât și la spectacolul organizat la Sibiu, la Sala Thalia, în data de 13 aprilie.

Ioana Duma se află la a cincea expoziție de pictură. A debutat la Biblioteca Municipală St. L. Roth din Mediaș și au urmat apoi Bibliotecile din Făgăraș, Cluj Napoca. Anul 2016 l-a început cu o invitație la o ceașcă cu ceai și picturi în acuarelă cu balerine, flori și peisaje cuprinse în expoziția de la Casa Gazelor Naturale și iată că în luna aprilie îi va surprinde pe oamenii care cred în talentul ei la Sibiu, la Sala Thalia, de la ora 17.00, în data 13 aprilie 2016.

,, Proiectul SEMPRE AMALIA înseamnă o oportunitate de dezvoltare personală. Pe Ricardo Caria l-am cunoscut la Mediaș. A fost invitat de Direcția pentru Cultură  să cânte la Sala Traube, chiar de Sf. Valentin.  Pentru că Antonela face parte din echipa Sempre Amalia încă din luna ianuarie, m-a provocat să realizez un portret pentru artist. L-a finalul concertului i l-am dăruit și după câteva zile a venit propunerea să încerc să o pictez pe Amalia Rodrigues. Am ascultat muzica ei, m-a inspirat și am realizat zece tablouri pentru expoziția ce va fi prezentată în cele opt orașe în Turneul Sempre Amalia. Am emoții, pentru că zilele se scurg repede și sper să vină cât mai mulți medieșeni alături de mine, la vernisajele din Sibiu și Cluj Napoca, pentru că voi și eu acolo. Mulțumesc lui Ricardo și Antonelei pentru că mi-au dat această șansă de a expune, mai ales că abia aștept să o cunosc pe doamna Amalia Suruceanu, care a pictat-o de asemenea pe Amalia Rodrigues și are o altă tehnică de lucru.”

12747449_1053943621311086_3390465153625389506_o 12716291_1053944447977670_5754464658731270125_o

Ioana Duma este în clasa a XII și este la un profil real.În opinia ei, matematica și pictura…,,Nu se prea împacă:)) Fiind la un profilul matematică- informatică este destul de dificil sa unesc concretul cu abstractul. După ce îmi fac temele la mate nu mă pot apuca de desen deoarece mintea mea calculează și nu simte, lucru valabil și invers, după ce desenez nu pot face mate deoarece simt și nu pot calcula. Asta este o problemă care mă reține deseori de la desen pentru că „școala e pe primul loc” și trebuie să fac mate în fiecare zi, dar degeaba se chinuie, când scap de ea tot la creioanele mele mă întorc.”

Ioana Duma este un voluntar model, Voluntarul anului 2015 în Programul de voluntariat de la Bibliotecă și a reușit să se împartă între școală și activitățile culturale. A ajuns un leader de voluntari și ar vrea să miște munții din loc, pentru ca lucrurile frumoase să se întâmple.

Voi fi acolo, pentru ea de câte ori va avea nevoie.

Iar despre SEMPRE AMALIA pot spune doar atât: atunci când spui DA unui vis care aparține altei persoane, înseamnă că visul devine și al tău și al celor pe care reușești să îi atragi ca un magnet ! Și așa, pas cu pas, visele care adună în jur oameni minunați se pot îndeplini.

Ricardo Caria a ținut visul în palme prima dată singur, apoi visul lui a fost înconjurat de soare și de stropi de ploaie, a crescut și a devenit SEMPRE AMALIA în opt orașe din România – un Turneu național sponsorizat de Generali Asigurări, finanțat de Consiliul Județean Sibiu, susținut de MAGIC FM și parteneri media locali, cu sprijinul Ambasadei Portugheze în România.

Muzică, dans, teatru, pictură, instrumentiști români și portughezi, o echipă frumoasă…acestea sunt surprizele unui turneu pe care nu trebuie să îl pierzi în cele opt orașe: Brașov, București, Sibiu,Deva,  Cluj Napoca, Timișoara, Arad și Oradea, începând cu data de 11 aprilie 2016.

Detalii pentru bilete, găsiți la acest link: SEMPRE AMALIA 

Vă așteptăm cu mare drag !

(Visited 229 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment