Moș Crăciun ajunge la Târgul internațional Gaudeamus 2013

Este ciudat să trăiești două anotimpuri în aceeași zi, însă cărțile ne poartă pașii prin toată lumea în doar câteva ore și atunci, nimic nu este imposibil !

Dimineața, trăiam la maxim toamna cu frunzele și gândurile ei, cu poveștile și picturile de ciocolată, cu autorii preferați și rețetele de sentimente amestecate.

Seara, mă strecor sub pătura fulgilor de nea și mă gândesc dacă e prea devreme pentru a pune globurile colorate în cameră. Descopăr un DVD cu Poveștile pentru Moș Nicolae și reascult ,,Fetița cu chibrituri”. Gândul mă duce departe, în ținuturile nordice și îmi amintesc iarna lui 2001, când descopeream frumusețea sărbătorilor de iarnă, în Danemarca.

Nu știu ce fac Spiridușii iarna, nici cu ce se îmbracă Moșul, însă în cartea “Moş Crăciun” scrisă de Mauri Kunnas, autor originar din Finlanda, îl descopăr pe Moş Crăciun, aşa cum nimeni nu l-a mai descris niciodată. ,,Are pantalonii peticiţi de soţia lui, pentru că adesea şi-i agaţă în atelierul de jucării, pretinde că este pasionat de pescuit, dar de fapt pleacă fără undiţă şi trage un pui de somn în barcă, iar înainte să plece cu darurile către copii, îşi dă cu o cremă antireumatică foarte puternică, pentru a rezista o noapte întreagă în frig.”

Autorul Mauri Kunnas Tapio (născut 11 februarie 1950 în Vammala ) este un finlandez caricaturist și scriitor pentru copii.

Kunnas a absolvit Universitatea de Artă și Design din Helsinki  în anul 1975. El a lucrat ca un caricaturist politic în multe ziare apărute în Finlanda și în prezent, locuiește în Espoo cu soția sa Tarja, copiii Jenna (1983) și Noora (1987), alături de  pisica lor. Mauri Kunnas este, fără îndoială, cel mai de succes autor de cărți pentru copii. Peste patruzeci de cărți ale sale au fost publicate, în treizeci și una de limbi în treizeci și trei țări – inclusiv finlandeză – un total de aproape 7 milioane de exemplare. În limba română sunt traduse Hai-hui prin UniversMos Craciun și Robin Hood.

,,Când eram încă un băiețel, tatăl meu a făcut jucării din lemn: cărucioare pentru păpuși, câinii cu roți pe care îi puteam trage de o sfoară în spatele meu, și alte asemenea jucării, dar s-a mutat la fabricarea mobilei, atunci când cererea de jucării din lemn a început să se estompeze ”, scrie autorul pe site-ul oficial http://maurikunnas.net

Anul acesta, în cadrul Târgului internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 20 – 24 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo, cei mici vor avea ocazia să asculte povestea lui Moș Crăciun, al cărei autor este Mauri Kunnas.

Poveşti pentru copii – citite de către actorii Teatrului Ţăndărică, la Salonul de carte pentru copii Ion Creangă.

Sâmbătă, de la ora 18:30

Danemarca: Fetița cu chibriturile de Hans Christian Andersen
Suedia: Pipi Șosețica de Astrid Lindgren

Duminică, de la ora 11.00

Norvegia: Doctor Proctor şi cada timpului de Jo Nesbø
Finlanda: Moș Crăciun de Mauri Kunnas
Islanda: Povestea lui Dimmalimm de Gudmundur Thorsteinsson

Dacă vreți să se bucure cei mici, nu doar de zăpadă și de bătaia cu bulgări, mergeți cu ei pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun și învățați împreună cu ei, să dăruiți fetițelor cu chibrituri o viață mai bună !

(Visited 321 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !