O noapte cu Herta Müller la Stockholm

Îmi este dor de nopţi culturale, nopţi petrecute în biblioteci sau nopţi în care să citesc pe nerăsuflate poveşti adevărate ale oamenilor care ne pot schimba gândirea şi viaţa. 

O astfel de noapte începe la Stockolm !  

Institutul Cultural Român prezintă: Noaptea culturală a oraşului Stockholm pe Skeppsbron 20! Programul include un vernisaj, trei concerte şi o punere în scenă a romanului Animalul inimii de Herta Müller.

De la ora 20.00 o vom cunoaşte pe scriitoarea Herta Müller, datorită prelucrării scenice a cunoscutului roman Animalul inimii  în One woman show –  realizat şi interpretat de actriţa suedeză Lena Carlsson. ,,O urmam pe Herta Müller încă din anii de liceu, fiind martorii tuturor întâmplărilor importante până la plecarea în Germania: întâlnirea cu prietenii din grupul Aktionsgruppe Banat, cărţile interzise, setea de libertate, interogatoriile şi încercările de a îndura opresiunea totalitară. „

Animalul inimii (în germană Herztier) este un roman scris de Herta Müller și publicat în 1993 de editura germană Rowohlt Verlag. Romanul portretizează patru tineri trăind sub regimul polițienesc totalitar din timpul dictaturii comuniste dinRomânia. Naratorul este o tânără femeie de etnie germană, la fel ca și autoarea însăși. După propria afirmație, Müller a scris această carte „în memoria prietenilor români care au fost uciși sub regimul Ceaușescu.”

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, într-un mic sat din Banat unde se vorbeşte limba germană. Volumul „Nadirs” a marcat debutul în proză al scriitoarei, relatând povestea sinistră a vieţii dintr-un sat din România. O versiune cenzurată a romanului a fost publicată la Bucureşti în 1982. Doi ani mai târziu, scriitoarea a reuşit să trimită romanul peste hotare, iar versiunea integrală a romanului a fost publicată la Berlin.
Deoarece a scris despre experienţa ei în calitate de membru al unei minorităţi naţionale şi despre viaţa ei sub un regim dictatorial, Hertha Müller a intrat destul de repede în vizorul Securităţii, expunându-se astfel în faţa multor interogatorii şi persecuţii.
Scriitoarea a reuşit să fugă din România, în 1987, stabilindu-se cu soţul ei la Berlin.
De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost nominalizată de trei ori la Premiul Nobel pentru literatură, premiu care i-a fost decernat în 2009, pentru „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor”.
(Visited 151 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !