Lansarea Campaniei Fără Ură (NoHate Speech Movement)

La București a avut loc lansarea Campaniei Fără Ură inițiată de Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu Comitetul Național al Campaniei Împotriva Discursului Instigator la Ură 2016 – 2017.

Prima întâlnire a comitetului a analizat câteva dimensiuni și nevoi create în jurul fenomenului de discurs instigator la ură în România și anume: care sunt persoanele care suferă de pe urma situațiilor de acest gen, unde se întâmplă în mod frecvent, cine sunt agresorii cu care ne confruntăm, cui ne putem adresa și care sunt modalitățile concrete pentru a lua atitudine si pentru a ne asigura că Drepturile Omului sunt respectate.

Totodată comitetul a discutat și a propus următoarele direcții de acțiune: 1) identificarea discursului instigator la ură (DIU); 2) prevenție și educație pentru combaterea DIU; 3) utilizarea și promovarea resurselor deja create. Câteva acțiuni concrete pe care le-au menționat în întâlnirea de debut a activității comitetului au fost: monitorizarea media, realizarea unui ghid de bune practici, campanii de informare și promovare în școli, campanii de conștientizare, traducerea manualului Bookmarks și promovarea Watch.

Cuvintele dor sau alină. De noi depinde ce alegem să facem: una sau alta. Negativul este din ce în ce mai prezent și mai vizibil în discursul public. Nu este ușor să promovezi un mesaj pozitiv, dar tocmai de aceea este cu atât mai important. Astfel sper să putem vorbi în curând despre ea ca fiind Campania CuDrag”, a menționat în discursul său de deschidere domnul Andrei POPESCU, Secretar de Stat la Ministerul Tineretului și Sportului.

La evenimentul de lansare a campaniei în România au fost prezenți și au subliniat pe rând importanța colaborării și a deschiderii, cât și a realizării de activități concrete: Marius JITEA, reprezentant al Consiliul Europei, Valeriu NICOLAE, Secretar de Stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice; MIHAI LISEȚCHI, Secretar de Stat la Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic; Florin MANOLE, Consiliul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării; Ionuț SIBIAN, Director Executiv la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

“Realitatea zilelor noastre ne arată că această campanie este nu doar de dorit, ci esențială pentru a construi o societate bazată pe respectarea Drepturilor Omului pe care cu toții ne-o dorim. Ne propunem astfel să adunăm inițiativele societății civile și cu sprijinul instituțiilor să putem ajunge cu mesajul la cât mai multă lume.” a declarat Irina DREXLER, Coordonator Național al Comitetul Național al Campaniei Împotriva Discursului Instigator la Ură 2016 – 2017.

Lansarea de astăzi continuă eforturile începute cu trei ani în urmă de Consiliul Europei când a început Campania împotriva Discursului Instigator la Ură (No Hate Speech Movement) cu scopul de a atrage atenția asupra fenomenului de instigare la ură în mediul online. În România poziționarea conceptului de luptă împotriva Discursului Instigator la Ură (No Hate Speech) s-a facut în mare parte datorită suportului financiar oferit de Granturile SEE 2009-2014.

Campania continuă la nivel european în următorii doi ani (2016-2017) având ca obiective:

  • Susținerea educației pentru drepturile omului împotriva discursului instigator la ură (DIU);
  • Dezvoltarea de instrumente / metode pentru raportarea DIU la nivel național;
  • Mobilizarea partenerilor naționali și europeni pentru prevenirea și combaterea DIU;
  • Promovarea culturii și cetățeniei online prin participarea tinerilor la actul de e-guvernare;

Toate persoanele care doresc să contribuie la promovarea cauzei o pot face prin aderarea la evenimentul de pe Facebook și promovarea lui: CuDrag România.

Sursă: Ministerul Tineretului și Sportului

(Visited 145 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment