Actorul Emil Hossu s-a întâlnit aseară, în Ceruri, cu … Molière !

Actorii îngeri ne privesc dintre stele…

Încă din prima zi a acestui an a plecat spre cer un actor, Bob Anderson. Actorul care a interpretat rolul lui Darth Vader în scenele de luptă din filmul “Războiul Stelelor”, a încetat din viaţă, în ziua de 1 ianuarie, la vârsta de 89 de ani. A cunoscut faima (şi) prin diverse roluri, precum cele din filmele cu James Bond – “Să nu mori azi”, “Legenda lui Zorro” sau trilogia “Stăpânul Inelelor”.

Ne-a parasit, în 6 ianuarie 2012, si regizorul Biţu Fălticineanu, al cărui nume şi carieră sunt legate definitiv de spectacolele Revistei româneşti. La începutul anului 2011 el a aniversat, odată cu premiera spectacolului ‘Arca lui Nae şi Vasile’, cel de-al 200-lea spectacol din cariera sa, de peste 50 de ani, dedicată în exclusivitate Revistei româneşti şi Teatrului de Revistă.

Scena piteșteană a fost în doliu, în 11 ianuarie 2012, ziua în care actorul Ion Focşa a plecat să citească pe scenă cu stelele cerului. Dorinţa actorului a fost să fie adus pentru ultima oară la … Bibliotecă, adică în locul unde venea des să citească şi să se discute cu directorul Sebastian Sachelarie, de la Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu”.

De Ziua Primei Uniri în 24 ianuarie 2012, ne-au părăsit regizorul grec Theo Angelopoulos și actorul american James Farentino.

Angelopoulos – figură emblematică a “noului cinematograf” din Grecia, începând din anii 1970, şi laureat al Premiului Palme d’or la Cannes, din 1998, pentru filmul “Mia aioniotita kai mia mera” (Eternity and a Day), a realizat de-a lungul carierei sale peste 15 pelicule. Publicul român îl cunoaște din peliculele : “Privirea lui Ulise”, cu Maia Morgenstern în rolul principal și “Pasul suspendat al berzei”.

James Farentino a fost cunoscut, în special, pentru rolul său din filmul „The final countdown”, realizat in 1980. El a jucat alături de actori precum Kirk Douglas şi Martin Sheen. În 1968, actorul american a câştigat Globul de Aur, pentru rolul său din producţia „The Pad and How to Use It”.

În seara de 25 ianuarie 2012, actorul Emil Hossu a căzut fulgerat pe scenă, sub ochii soției sale, reputata actriță Catrinel Dumitrescu. Actorul a avut același sfârșit, ca și marele scriitor și actor francez, Molière.

Emil Hossu repeta, pe scenă, pentru piesa „Aniversarea”. În mod normal, aniversările sunt un lucru plăcut. Un moment în care sărbătorim, ne veselim și ținem toasturi pentru sărbătorit. Câteodată, însă, ele sunt și prilejul unei eliberări”, declara regizorul Vlad Massaci, despre această piesă. Pentru cei care l-au cunoscut pe actorul Emil Hossu, cred că această „aniversare” a fost a …„Libertății și Demnității”, declarată în Piața Universității din București, chiar în aceste zile.

Și pentru că aminteam de marele Clasic al literaturii dramatice franceze, unul dintre cele mai faimoase momente din viața lui Molière este ultimul, care a devenit proverbial : și el a murit pe scenă, în timp ce-si interpreta rolul din binecunoscuta piesă „Le Malade imaginaire” (Bolnavul închipuit). În timp ce vorbea, el s-a prăbușit pe scenă și a murit la puține ore după aceasta, în casa sa, din Paris, fără împărtășanie, pentru că doi preoți au refuzat să-l viziteze, iar al treilea a ajuns prea târziu. Ca actor, nu i-a fost permis, datorită legilor vremii, să fie îngropat într-un cimitir obișnuit, pe tărâm sfânt. Soția sa, Armande, a fost cea care i-a cerut Regelui Ludovic al XIV-lea să-i permită funeralii „normale“ pe timp de noapte.
În 17 februarie 2012 se comemorează 339 de ani de la moartea scriitorului și actorului francez, Molière.

Deși actorul Emil Hossu, ca și celebrul Molière au fost în ultimele lor clipe ale vieții lângă spectatori, putem spune că … „Pe scena teatrului actorii trăiesc!”, după cum spunea Peter Boyle.

surse: www.curier.ro, www.evz.ro, www.antena3.ro,  www.hmultiplex.ro

(Visited 271 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

2 comments

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !