Caragiale ne vorbeşte despre IUBIRE…

Pe cine iubea cu adevărat Caragiale ? Cine l-a învăţat  ce este gelozia, durerea şi despărţirea ?

Cu Veronica Micle a avut o scurtă idilă, apoi a evitat posibilele accese de violenţă ale lui Mihai Eminescu şi s-a transferat în judeţul Argeş .  Cu Maria Constantinescu a avut un fiu, Mateiu, pe care l-a declarat la oficiul stării civile.  S-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiica actorului Gaetano Burelly. Din această căsătorie au rezultat  mai întâi două fete: Ioana şi Aghata, apoi un fiu: Luca Ion. Despre ultima iubire, Cella Delavrancea, prietena Reginei Maria am găsit un articol interesant, semnat de Lucreţiu Tudoroiu. ” Cella Delavrancea, născută în 1887, era cu 35 de ani mai tânără de cât maestrul. Caragiale a remarcat-o pentru marele talent pianistic încă din 1909.”

Cum o caracteriza marele dramaturg? ”Un copil minune, Cella Delavrancea, care domesticeşte un monstru sălbatic: Arta. (Ion Luca Caragiale, 1909)

Despre exilul la Berlin, precum şi despre  prietenia dintre Caragiale cu Cella Delavrancea am citit într-un material semnat de Bălan Roxana Dumitrina.  Idilele scurte, muzica de pian, poeziile, frigul şi scrisorile pierdute l-au îndemnat pe Caragiale să spună:

„O mare durere să iubeşti, o mare nenorocire să scapi de această durere.”

Iarna

de Ion Luca Caragiale

”Negreşit că, sus în ceruri
Soarele fiind aprins,
Nu se simte frigul, gerul
Care astăzi ne-a cuprins…”(Visited 196 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !