Oscar și Tanti Roz, cartea scriitorului născut la Lyon în luna lui martie, Eric – Emmanuel Schmitt, îți dezvăluie o lume a vârstelor magice, a legendelor, a cunoașterii și a încrederii. Apărută la Editura Humanitas, în anul 2012, în seria coordonată de Denisa Comănescu, Oscar și Tanti Roz te învăluie într-un norișor și timp de 110 minute citești romanul, cu sufletul la gură.
Oscar, un băiat de zece ani trăiește într-un spital în care toate asistentele sunt îmbrăcate în roz, culoarea optimismului și a încrederii. Deși este bolnav de leucemie, Oscar găsește forța să zâmbească și să privească în jur cu emoție, având dorința de a afla adevărul despre viață și moarte.
Trăiești împreună cu Oscar și cu Tanti Roz, o infirmieră bătrână, ,,expirată ca un iaurt”, momente emoționante, iar cele 110 pagini se transformă în 110 de ani trăiți de cele două personaje.
Tanti Roz este o luptătoare, care îl învață pas cu pas pe Oscar să aibă încredere în Dumnezeu și să îi scrie o scrisoare în fiecare zi, cerându-i un lucru care ține de suflet. Dumnezeu este cel care are răspunsuri la orice problemă și care îl va vizita pe Oscar, în gând, făcându-l astfel cel mai fericit băiat din spital.
Cartea ne prezintă o Legenda celor douăsprezece zile premonitorii, care spune că ,,în funcție de cum sunt ultimele douăsprezece zile din an, putem să ghicim cum vor fi cele douăsprezece luni ale anului următor.”
Pornind de la această legendă, Tanti Roz îi propune un joc în care fiecare zi, reprezintă zece ani. Oscar parcurge atât cu bucurii, cât și cu lacrimi un drum al vârstelor, pornind de la copilărie, la adolescență, trecând printr-o căsătorie, apoi la vârsta critică de 45 de ani, urmând în final, bătrânețea cu problemele și durerile ei.
Cartea aduce în atenția cititorilor legătura unui copil bolnav, cu părinții, dar mai ales legătura strânsă cu Dumnezeu.
M-au impresionat momentele petrecute cu familia la Tanti Roz, de Crăciun, pentru că Oscar, un copil de numai zece ani a înțeles cât de important este să îți iubești părinții, cu toate greșelile și neliniștile lor, cu toată durerea și teama pe care o au față de boala lui. Împăcarea cu ei a fost cel mai frumos cadou pentru Doamne – Doamne !
Prin cele treisprezece scrisori trimise către Dumnezeu, Oscar ne dă curaj și ne învață să trăim zilele cu toată intensitatea, ca și cum seara am muri, asemenea florii din Sahara, pentru că viața este un împrumut.
„De ce lasă Dumnezeu pe lumea asta boli şi bolnavi? Dacă e atât de bun, de ce lasă atâta suferinţă? Am găsit şi răspunsul: pentru că viaţa nu e un cadou, ci doar un împrumut.„
Oscar și Tanti Roz este o carte despre adevăr. Oamenii pe care îi întâlnim în momente grele, copii sau adulți, pot să ne ofere atâta bucurie și atâtea lacrimi la un loc, încât să ajungem să credem că Tu, Doamne – Doamne, chiar exiști, ne ocrotești de acolo de sus și îi trimiți în viața noastră pentru a înțelege adevărul despre Tine și pentru a avea încredere, că nu trebuie să ne fie frică de necunoscut.
,, – OK, Tanti Roz, când o să fiu amărât, o să-ncerc să am încredere.”
Oscar și Tanti Roz este de fapt o carte despre Dumnezeu.
,, Nimeni nu poate să scape de suferință. Nici Dumnezeu, nici tu. Nici părinții tăi, nici eu.”
Add comment