Laura Baban: ,,Am slăbit 40 de kilograme adoptând un stil de viață sănătos.”

Laura Baban, fata care este inspirată de cățelul ei bichon, pe nume Tic, de oamenii buni și de iubire, scrie cărți pentru cei cu vârsta cuprinsă între 0 – 99 de ani. Cărți care te motivează să iubești cățeii, să faci voluntariat și să slăbești.

Laura a dezvăluit în fața tuturor la Antena 1, în seara de duminică (15 noiembrie), în emisiunea Ham Talent unde a participat la secțiunea de poveste împreună cu cățelul TIC și iubitul ei, Andrei, că în urmă cu șase ani, avea 110 kg și că mânca foarte multă ciocolată.

Datorită acestei declarații, cutia de corespondență s-a umplut cu mesaje în care era întrebată cum a slăbit și ce dietă a urmat. Deși am citit și în cartea ,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini”, despre cum întindea Laura două tricouri la uscat și umplea sârma, despre cum arăta acum șase – șapte ani, despre nopțile în care plângea, dar strângea ambalajele de ciocolată în mână și promitea că nu va mai mânca niciodată acest deliciu, nu am dat așa mare importanță acestor rânduri, pentru că Laura trebuie citită, iubită și înțeleasă dincolo de cum arată, dincolo de kilogramele pe care le are. TIC o iubește și o linge, indiferent dacă e machiată sau nu, dacă e grasă sau slabă, dacă e veselă sau plânge. TIC o iubește necondiționat. Așa o iubim și noi, cei care deja am savurat cele două jurnale cu parfum de portocală și aromă de scorțișoară cu mere coapte de la Bunica Laurei.

Laura a învățat că schimbarea stă în stilul de viață pe care îl adopți, pentru că ,,sănătatea ta și obiceiurile deprinse sunt pe jumătate deja și alte copiilor tăi.” 

LAURA-BABAN

Laura Baban a fost de acord să realizăm un interviu despre cum a slăbit 40 de kilograme, despre ce mănâncă și cum îi poate influența pe cei din jur să-și schimbe alimentația nesănătoasă.

Cum te-ai hotărât să slăbești?

Acum șase ani, într-un Paște, cineva mă filmase de la spate. Văzând după câteva zile video-ul, întrebasem în gura mare: ,,Cine-i mă bărbatul ăsta?” Eram eu. Nu mă recunoscusem. Nu știam că așa arăt de la spate. Nu știam că arăt ca un bărbat, cât un dulap.

Câte kg aveai înainte să te apuci de slăbit și câte ai acum?

Am pornit de la 110+ kilograme. Nu știu exact câte pentru că renunțasem la a mă cântări. Acum am coborât la prefixul 6, am 68 de kilograme.

Ai ținut o dieta strictă? Pe ce se bazează? Cum au fost primele zile fără ciocolată ?

Nu am ținut o dietă, ci mi-am schimbat stilul e viață. Mâncare verde, mișcare și multă iubire! Cât despre ciocolată nu pot spune că am renunțat de tot la ea, dar o mănânc ocazional și doar dacă e cu multă cacao.

Ai scăpari / zile când îți faci de cap și uiti de cura de slăbire? De câte ori mănânci pe săptămână pizza sau ciocolată ?

Nu am zile când îmi fac de cap, pentru că am dezvoltat o vină ori de câte ori o iau pe arătură. Mai ciupesc de ici-colo ori de câte ori îmi este poftă, dar nu fac niciun abuz.

De câte ori te cântăreai ?

Foarte, foarte rar înainte. Acum, cam o dată pe lună.

Ai băut 2 litri de apă, așa cum cere orice dietă ?

Da. Și ceai mult.

Care crezi că este diferența între bărbați și femei când vor sa înceapă o dietă?

Nu cred că există o diferență. Pe toți ne motivează același lucru. Poate că nouă femeilor ne este mai greu din cauza schimbărilor hormonale prin care trecem de-a lungul unei luni, uneori ne e mai greu să ne abținem, mai ales în zilele în care plângem ușor. Cel puțin așa e la mine.

Ce recomanzi celor care doresc să slăbească? Cu ce să înceapă?

Lucrurile trebuie luate ușor, dar drastic. Cred că primul pas e o discuție cu tine însuți. Una sinceră, până la os. Felul cum gândim face 80% din treabă.

La ce alimente ai renunțat și ce alimente ai introdus în noul stil de viață. De ce?

Am renunțat la margarină, la salamuri, la prăjeli, la dulciuri și toate alimentele cu enorm de multe calorii. În loc am introdus salatele nenumărate, de toate felurile, lactatele fermentate, avocado, alunele și semințele crude, ceaiurile, peștele, legumele congelate (care sunt cu mai multe vitamine decât legumele luate de la aprozar). Am încercat să studiez nutriția și să culeg informații, dar nu s-a prins mult de mine. Așa că am reținut mai degrabă ce să mănânc mai mult decât ”de ce” să mănânc.

Ce sporturi faci ? Câte ore mergi pe zi cu bicicleta ? Alergi cu Tic în fiecare zi?

Cel mai des ieșim cu bicicletele, urcăm dealuri și străbatem păduri. Cred că zilnic cel puțin trei ore sunt pe șaua bicicletei. Alergatul nu-mi prea place, de aceea încerc să-l înlocuiesc cu alte activități care mi se par mai distractive, cum ar fi mersul pe skateboard sau urcatul pe munte cu rucsacul în spinare. Dar în cele mai multe zile, bicicleta este răspunsul. Și nu mersul tărăgănat, ci pedalatul vârtos.

Cum ești acum, după atâtea schimbări și cu câte kilograme în minus?

40 de kilograme am lăsat în urmă. Mă simt mai sănătoasă, mai vioaie, mai frumoasă. Am slăbit foarte lent, de aceea nu sufăr din cauza pielii, a avut timp să se refacă, asta pentru că sunt și tânără. Am avut foarte multe stagnări în tot acest timp, dar nu m-am panicat. O singură dată, acum doi ani, în cele două luni petrecute în Islanda m-am îngrășat 10 kilograme din cauza alimentației proaste (căci așa erau posibilitățile în tabăra de voluntariat) și din cauza programului haotic. Dar în primele luni după ce ne-am mutat în Germania am reușit să le dau jos și să reiau lupta cu kilogramele.

Există o vorbă prin popor, că atunci când iubești, slăbești. Este adevărat? Cât la sută?

Din contră, eu cred că atunci când ești într-o relație de lungă durată mai degrabă ai tendințe să te îngrași. Cred că e adevărată partea cu slăbitul la începutul unei relații, dar cu timpul oamenii devin comozi și nu se mai străduiesc atât de mult, iar asta e periculos.

Cum te-au ajutat Tic și Andrei să slăbești ?

Ei sunt mult mai activi ca mine și mereu au inițiativa să ieșim afară. E foarte important să ai pe cineva care devine motorul orelor în care faci sport, cineva care să-ți spună: ”Hai să mergem și mai departe!”, ”Hai să mergem și pe drumul ăsta!” și mergem, oricât de obosiți am fi.

În străinătate sunt multe tentații culinare, cum faci față?

Cred că atunci când controlezi tu ce ai în frigider, tentațiile dispar. La noi, una dintre probleme este faptul că Andrei nu mănâncă ce mănânc eu, noi împărțim doar salatele. Așa că mai sunt alimente prin casă care îmi fac cu ochiul și-mi fac viața mai grea. Uneori rezist, uneori ciupesc. Dar de cele mai multe ori îl rog să ascundă de mine dulciurile și alte tentații.

Cum ar fi un meniu dintr-o zi obișnuită ?

Nu sunt foarte organizată, deși mi-aș dori. Combin după buget și după chef alimentele de care vorbeam mai sus.

În cât timp ai slăbit ?

Șase ani.

Cum te simți acum când vorbești despre acest subiect ?

Acum sunt mult mai relaxată, dar n-a fost mereu la fel de ușor. La început săream de fund în sus ori de câte ori cineva îmi recomanda ceva. Aceeași reacție o au și alții la rândul lor când încerc să le dau un sfat. De aceea m-am dezobișnuit să-mi bag nasul. Oamenii cu care stau mai mult observă ce mănânc eu și uneori reușesc să-i influențez prin exemplu. Cei care vor să știe mai mule, mă întreabă, deși, cum spuneam mai sus, nu sunt tobă de cunoștințe, însă pot vorbi mult despre atitudine.  🙂

După ce a slăbit 40 de kilograme, Laura a primit un zâmbet nou, unul adevărat și se bucură de multă încredere în ea și în cei de lângă ea. Pedalează cam trei ore pe zi pe bicicletă, fie soare, fie vânt sau ploaie și ne strecoară zâmbetele ei, prin paginile celor două cărți cu Domnul TIC, pentru că Laura zâmbește acum ,,nu doar cu chipul, ci cu toată inima.”

Cărțile ,,Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini și ,,Domnul Tic și alte iubiri de prin lume”. costă 38 de lei / volum și se pot comanda de la Shop Savoia. Toți banii vor ajunge la autoare, pentru a edita alte cărți frumoase, iar un procent din vânzarea ei vor ajunge la o asociație care are grijă de căței, nu atât de norocoși precum TIC.

Este un cadou de suflet pentru cei de toate vârstele. Se vor bucura de ea, copiii, adolescenții, adulții și bunicii. Nu uitați că le puteți pregăti o surpriză minunată celor dragi, oferindu-le în dar de sărbători !

Un articol al Laurei despre acest subiect îl găsiți aici !

Sursă fotografie: http://www.catchy.ro

(Visited 1.846 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !